Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


12 tuti tipp a házi fagylaltkészítéshez!

Mitől lesz rossz egy fagyi?

2008. augusztus 28., csütörtök
Szerző: Zelenij Linda
Forrás: Kulináris Világ

A fagyit mindenki szereti. Sőt, az már régóta köztudott, hogy a fagyievés jótékony hatással van az ember hangulatára és közérzetére, legyen az egy sima csoki fagyi, vagy extra különleges jégkrém csoda.

Egyébként is a fagylaltoknak nagyjából ugyanaz az alapja- különféle tejtermékek kombinációja, cukor és egyéb ízesítők. Tehát egy alapból, végtelen számú és variációjú fagyit készíthetünk, melynek csak a fantáziánk szabhat határt.

Az alap receptek alapján a fagylaltokat két csoportra lehet osztani. Az első típus, amit „philadelphiainak” is hívnak, ami a tej és a tejszín különféle kombinációiból áll, plusz ízesítőanyagokból és persze a cukorból. A másik típus a „francia-féle” fagyi, aminek az alapja tojássárgájából, cukorból, tejből, némi tejszínből és egyéb ízesítőkből áll.

Az igazi finom fagyinak legalább a 15-20%-a kell, hogy zsír legyen, mert ettől lesz lágy és finom. A zsír jelen esetben a tej és egyéb tejtermékek egyvelegéből alakul ki. A legjobb eredményt általában azokkal a receptekkel lehet elérni, amelyek sok tejet és tejszínt tartalmaznak.

Ha esetleg most állsz neki először házilag fagyit készíteni, és nem tudod mik az ideális arányok, akkor a legjobb, ha az alábbiakból indulsz ki.
Philadelphia fagyi: 3 pohár sűrű tejszín, 1 pohár tej
Francia fagyi: 2 pohár sűrű tejszín, 1 pohár tej, 4db tojássárgája

Ahhoz, hogy a fagyi végül ne olyan legyen, mint egy sziklatömb, amiből legfeljebb vésővel lehet szerezni pár adagot, főzés közben ügyelj arra, hogy folyamatosan telítsd levegővel, azaz folyamatosan kevergesd és verd fel, majd ezután lehet csak lefagyasztani.

A fagyi levegő tartalma, legalább olyan fontos komponens, mint a zsír. Ugyanis, ha túl kevés lesz benne a levegő, jéggé fog fagyni, ha pedig túl sok, akkor habot kapunk végeredményül. A legegyszerűbb elérni házi körülmények között a megfelelő levegő összetételt egy egyszerű mixszerrel.

A másik fontos dolog, hogy az összetevők megvásárlása során nem éri meg spórolni a minőségen. Emellett az is nagyon fontos, hogy minden összetevő maximálisan friss legyen.

A leggyakoribb ízesítő, amit fel szoktak használni a vanília, vagy vanillin, illetve a csokoládé. A csokinak mindenképpen jó minőségűnek kell lennie, ugyanez vonatkozik a kakaóporra is.

Természetesen a gyümölcsöknek is frissnek kell lenniük. Hidd el, a legjobb fagyik csakis friss gyümölcsökből készülnek, a fagyasztott íze meg sem közelíti.

Amennyiben diót használunk, az semmiféleképpen ne legyen sós, a mazsolát pedig feltétlenül mossuk meg meleg víz alatt, majd hagyjuk megszáradni mielőtt felhasználjuk.

Ha az elkészített fagyit nem egyszerre szeretnéd elfogyasztani érdemes az egészet egyben tárolni, nem pedig porciókra osztva. A legjobb tárolási hőmérséklet pedig nulla fok körül van és lehetőleg műanyag tetővel lezárt dobozban tartsuk az ínyencséget.

A profik azt javasolják, hogy a fagylaltot tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig szoba hőmérsékleten, mert úgy lesz igazán finom és aromás. 
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.