Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A 4 legjobb őszi zöldség- és gyümölcskúra

2008. szeptember 25., csütörtök
Szerző: Erdei Gulyás Gabriella
Forrás: Kulináris Világ

Zsírégetés, diéta, méregtelenítés, karcsúsítás, súlycsökkentés, közérzet javítása, emésztés serkentése – csak néhány szó kiemelve minden nő szótárából, mert életünk során legalább egyszer rávesszük magunkat, hogy szervezetünket valamilyen francia kínzómódszerrel újra formába hozzuk.

Szerencsés az, aki felismeri, hogy a napi rostbevitel a vitaminokkal való feltöltekezés és az egészséges étkezés, még ha mozgásszegény is, könnyebb és kifizetődőbb egészségünk szempontjából, mint egy betegségből lábadozva a roboráló kúrák.

Őszi nátha

ellen a legjobb, amit tehetünk saját magunkért és családunkért, ha a C-vitamin fogyasztását fokozzuk.
Az erdei gyümölcsök, a belőlük készült italok, ételek segítenek abban, hogy messzire kerülhessük az orvosi várótermeket, ahonnan, valljuk be, sokszor egy újabb felülfertőzéssel térhetünk haza.
Mondják, mindennap egy alma és távol tartja az orvost, legfőképp, ha jól tudsz célozni… De távol tartja a gyomor- és bélpanaszokat is rosttartalmánál fogva, valamint élénkítő hatású, amely jót tesz a hétfő reggeleken, kávé helyett.
Az erdei gyümölcsöket egész évben aszalvány, szárítmány formájában is megvásárolhatjuk, a tőzegáfonya, a fekete áfonya, a csipkebogyó nassolnivalónak sem megvetendő.
Remek teát lehet készíteni a válogatott, jó minőségű teakeverékekből, aki pedig szereti a szertartásokat, már egyszemélyes teakészítő porcelán bögrét is vásárolhat porcelán szűrővel, tetővel a kikapcsolódáshoz. Családi, baráti körben is élvezhető a frissen készített teák zamata, teáskanna kivitelben is megvásárolható ugyanez a szett. Az élményt tovább lehet fokozni, ha a szárított gyümölcsökből teszünk a teába, és hagyjuk ázni. Amikor megszívta magát, fenséges aromájú, ízletes csemegét kapunk.

Répalé, céklalé,

melyek nemcsak egészségünkre, de nyári szépségünk megőrzésére is segítségül hívhatóak. A répában található béta karotin és a C-vitamin barnaságunk őre lehet. Gyümölcscentrifugával finom levet préselhetünk belőle. Fogyasztó hatású és a magas vérnyomásra is kifejti áldásos hatását.
A cékla magas antocián tartalmának köszönhetően gyönyörűre festi ételeinket, színezhetünk vele burgonyapürét, rizst és gyümölcsleveseket is. Friss céklalevet fogyasztva támogatjuk gyomor- és bélrendszerünket, serkenti az epetermelődést, a vérképzőszervekre is kifejti jótékony hatását és nem utolsó sorban a megfázás tüneteit enyhíti. Megelőzésként is használható, ám ha már elkaptuk a tüsszögő-kórt, nem vagyunk elkésve, még roborálónak használhatjuk erejét.
Ma már nincs olyan ember, akinek családjában vagy ismeretségi körében ne lenne daganatos beteg. A kemoterápia kínzó hatásait csökkenti, a további daganatok kiújulását gátolja, késlelteti a céklalé kúra alkalmazása. Ezen betegségekben szenvedők az alkalmazás előtt kérjék ki orvosaik tanácsát a megfelelő hatás kifejtése érdekében. Számukra csak biológiai kertművelésből származó, nitrát mentes talajban termesztett céklából készült ivólevek alkalmazhatóak – tegyük hozzá, mindenkinek jobb, ha ökológiai művelésből származó zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszt.

A mogyoró

áldásos hatásairól ritkán hallani. Ez a kora ősszel beérő olajos magvú gyümölcs hasznára van kismamáknak, vérszegényeknek, szívbetegeknek, cukorbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek is.
A mogyorónak minden részét használhatjuk. Leveléből teát készítve izzasztó, vizelethajtó italt kapunk, amely alkalmazható toroköblögetésre, ínyproblémákra az összehúzó hatása miatt, ülőfürdőként aranyeres panaszokban és borogatásokhoz is, ha kiütésektől feszül a bőrünk. Energiát ad a mindennapokhoz gyerekeknek, terhes nőknek, sportolóknak és idősebbeknek is.


Szőlőben

verhetetlenek vagyunk, hungaricumnak számítanak a magyar szőlőfajták. Nagy nemesítőink szerelmükről, feleségükről, gyermekeikről nevezték el legzamatosabb fajtáikat. Csodálatos hatású ez a gyümölcs, magas rosttartalma, lédús szemei, ínycsiklandó illata arra csábít, hogy fürtre fürtöt fogyasszunk. Aki így tesz, öntudatlanul is méregtelenítő és karcsúsító kúrába kezdett. Bámulatos eredményt lehet elérni alkalmazásával. Természetes cukortartalma fokozza az általános erőnlétet, energiát ad, serkenti a gondolkodást. Menstruációs panaszok esetén fájdalomcsökkentő hatását használhatjuk ki, illetve vízhajtó hatása miatt az általános közérzetet is javítja. A kékszőlő rezveratrol tartalmának köszönhető, hogy az erek rugalmasságának megőrzését javítja, az érelmeszesedés kockázatát csökkenti. Ez a molekula szívvédő hatásáról is ismert, semlegesíti a szabadgyököket, így a káros molekuláknak nincs esélye a szervezetünkben. Egész évben elérhetőek a különböző kékszőlő italok, melyek fogyasztása gyermekek számára is ajánlott. A szőlő magja hasfogó hatású, míg leveléből ízletes töltikét készíthetünk.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.