Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A keleti táplálkozás alapjai

2004. november 7., vasárnap
Szerző: Szatmári Nóra
Forrás: Ezoterikus.hu

Nem újdonság, hogy keleten az emberek egész más módon táplálkoznak, mint a nyugati világban. A húst csak ízesítésként használják, a zsíros és nehéz ételeket pedig egyenesen kerülik...

1. A hús táplálékunk kiegészítoje legyen, ne a foétel!

Talán észrevetted már, hogy egy kínai étteremben, nem húst rendelsz, valami kiegészítovel, hanem épp fordítva. Nincsenek hamburgerek, vastag hússzeletek, ez a táplálkozás legfeljebb 1/5-ét teszi ki. Az állati eredetu táplálékok minimálisak, a húst inkább csak ízesítésként használják. Viszont rengeteg a szója, mely jó helyettesítoje a húsnak.

2. Fontos a rostanyagok bevitele!

Felmérések bizonyítják, hogy Kínában háromszor annyi rostot fogyasztanak, mint a világ fejlett társadalmaiban. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

3. Töröljük a majonézt a sorból!

Komoly különbség, hogy a fejlett országokban, majonézzel, ketchuppal, édes öntetekkel ízesítjük ételeinket, addig a kínaiak fuszerek tucatjait használják ugyanezen célból. Szója-, hal- és osztrigaszósszal viszont mindennap találkozhatunk a kínai étlapokon. Fuszerként pedig chilit, wasabi-t, curryt, fokhagymát használnak. Az egzotikus ízeket ízeket pedig a gyömbér, citromfu, bazsalikom adják.

4. Figyeljünk táplálkozásunkra!

Ne azért élj, hogy egyél, hanem azért egyél, hogy élj! Ha táplálkozol, azt ne rohanva tedd, a cél nem a bendo megtöltése, hanem az energiaszint fenntartása legyen. Nem véletlen, hogy a rendszertelen étkezés és a rosszul megválasztott táplálékok hízáshoz, gyomorbajokhoz vezetnek.

Az étkezés körülményeit mindig tegyük nyugodttá, harmonikussá, azaz "yin" állapot szükséges. Persze, ez az állandó stressz és rohanás mellett nem könnyu, de mégis igyekezzünk elérni ezt. Ha étkezünk, ne foglalkozzunk mással, élvezzük az evés minden pillanatát. Csak annyit együnk, amely oltja éhünket, ne addig, amíg majdnem szétpukkadunk.

5. Fozzünk zsírmentesen!

Ázsiában alig használnak zsírt a fozéshez, ha tehetik grilleznek, pácolnak, sütnek, de mindenképpen odafigyelnek arra, hogy minimális zsiradékot vigyenek be a táplálkozásba, - használjunk inkább mogyoróolajat. Alakítsuk át fozési szokásainkat. A többmenüs étkezésrol is le lehet mondani, egy leves és egy foétel is megteszi ebédnek.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.