Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Kulináris Kislexikon - alapfogalmak

2008. április 6., vasárnap
Szerző: Kelemen Tamás
Forrás: Kulináris Világ

Alapfogalmak, melyek közül még számos ismeretlen előtted... bár, talán már hallottad valahol, de kellemetlen lett volna rákérdezni... Ime a Kulináris kislexikon, mely kisegít a bajból...

 

Alaplé - Csontokból főzött, gyengén ízesített, fűszerezett lé, amelyet a készítendő étel jellegének megfelelő alapanyagokból készítünk. Mártások, főzelékek és egyéb ételek készítésénél használjuk.

á la carte - étlap szerint, étlap alapján történő rendelés.

á la francaise - franciásan, francia módra (elkészítve)

á la minute – frissen készülő étel

á point - félangolosra sütött húsétel

angolos (sütés) - kevés forró zsiradékban kezdik sütni a húst, mindaddig, amíg vékony pörzsréteg keletkezik rajta. A belseje jól átmelegszik, de nyers marad.

angolos (pl. főzelék): sós vízben főtt zöldségekre tálaláskor vajdarabkákat helyeznek

aperitif: étvágygerjesztő ital, rendszerint száraz, enyhén kesernyés ízű, alkoholos vagy akár alkoholmentes is lehet

baton: hasábokra vágott

bécsi: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázva

chafing – az ételek melegentartására szolgáló edény

chateaubriand: duplabélszín

consommé: erőleves

dekanter: bor dekantálására szolgáló eszköz

digesztív: Étkezés utáni ital

disznó nyúlja: a hasszalonnán, a háj alatti részen fekvő hús

dresszing: fűszeres salátaöntet

Eszencia: folyékony vagy pépszerű aromakoncentrátum

Félangolos: az angolosnál egy fokozattal nagyobb készresütési szint (félig átsütve)

finger food: egy falatra bekapható snack, vagy egyéb előétel

fondü: a fondüben készült, meleg olvasztott, ízesített sajtot mártogatással fogyasztják, húsos változata is kedvelt

frappé: jégbehűtött, törtjéggel készülő kevert rövidital

garnírung: köret, körítés

julienne: "zöldségmetélt", vékony csíkokra szeletelt leveszöldség

kanapé – szendvicsfalatkák valamilyen kenyéralapra, különböző feltéttel

Kotlett: csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve

Kruton: pirított zsemleszelet bélszín- és hátszínből készült ételekhez

leltár v. Patika (só, bors, ecet, olaj)

lengyeles (pl. főzelék)

Medallion (sertés, szűzérme)

Menü - ételsor

napron – az abroszra helyezett díszítő célú, kisebb méretű textil, terítő

párizsi: Lisztbe és felvert tojásba bundázva, zsiradékban kisütve

petit fours – sós, vagy édes apró teasütemény

prézli: zsemlemorzsa

ragu: apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében

rolád: húsokból és/vagy zöldségfélékből, valamint tésztákból sütve vagy párolva készített, tekercs formájú étek

saslik: nyárson sütött rablóhús – bárányból, disznóból, csirkéből egyaránt

shaker: keverőhenger, rázókehely

snack: sós falatkák, előétel

Snidling: metélőhagyma

Sörtészta: orly módozat, a palancsitatésztához hasonló tészta, szódavíz helyett sörrel készül

szarvassó vagy agancssó: ammónium-hidrokarbonát-ammoniumkarbonát - sütőporként használják

szuflé: felfújt, felvert tojáshab sütve, tojáshabos sütemény

timbál: sós linzerből készült tésztakosár, de főzelékes tálalótál is

tokány: pörköléssel készült étel, borssal, gombával, tejföllel ízesítve

topping: díszítő céllal az ételre, főleg az édességre, fagylaltra szórt feltét, pl. tört mogyoró, eperzselé stb.

Tournedos: bélszínérmék

Vajkrém: Cukrászati alapkrém, 50% cukrot és 50% vajat (margarint) tartalmaz.

Vajkrém cukor: Cukorfőzet, a vajkrém egyik alkotója.

Variegato: Rétegezett fagylaltkészítési módszer.

Vegetariánus: zöldségféléket fogyasztó ember

villeroi: bundázási forma

well done: hús, jól átsütve.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.