Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hogyan készítsünk profi fotót ételekről amatörként? 17 tippünk segít!

2010. február 17., szerda
Szerző: Sáfrány Zsófia és Szatmári Nóra
Forrás: Kulináris Világ

Az ételek fotózása az egyik legnehezebb feladat, amit egy fotós végezhet. Tény, ami tény viszont: manapság minden jobban eladható, ha van hozzá egy kép is, ami önmagáért beszél.

Hiába az ínycsiklandozó recept, ha a fotón csak egy suta sütemény látható. Szerencsére, mint sok minden más, ez is tanulható. A technika a fénybeállításokban, a lencsékben és persze az étel fajtájához való alkalmazkodásban rejlik. Egy jól sikerült fotó még évek múltán is emlékeztet arra a bizonyos ételre, annak illatára és ízére. Ha szeretnél te is úgy fotózni, mint egy profi, olvass tovább:

pesto1. Textúra és szín

Az ételek legfőbb tulajdonsága az íz és az illat, melyet azonban egy magazinban elég nehéz visszaadni. Viszont igazi kihívás, hogy mindezt az élményt megörökítsük egy fotón, nem igaz? Próbálkozz különböző természetes fényviszonyokkal és napszakokkal, azután nézz körül, milyen lámpákat használhatsz fényerősítésként otthonodban! Fókuszálj az ételre és arra, hogy milyen érzéseket kelt benned a látványa! Emeld ki a színét egy piros fagylaltnak és a szép rózsáit egy brokkolinak például!

pesto2. A beállítás

Egy jó ételfotó általában közeli és kiemeli az étel textúráját és legfőbb tulajdonságait. Mivel ezt csak a szemlélő érzékeli, ezért úgy kell megragadnunk a képet, ahogy mi látjuk, illetve, ami leginkább felkelti a figyelmünket az ételben! Fontos az is, hogy a környezet kiemelje az ételt, ne elnyomja! Egy rizskása sokkal mutatósabb ugyebár egy fekete tálon, mint egy krémszínűn.

3. A körítés

pestoAz ételek körítése könnyen művészetté formálhatja a képünket, ezért gondold át már előre, hogy mivel dekorálod majd azt a csokoládés süteményt. Egy mentalevéllel, esetleg egy piros meggyel, mely megadja a sötétséghez a kontrasztot? A háttér mindig legyen életlen, hogy ne vonja el semmi az ételről a figyelmet, még néhány terítőn maradt morzsa sem!

4. A világítás

Mivel ma már szinte minden 3 dimenziósban is kapható, a fotóknak is érdemes megcélozniuk ezt az élményt. Ezt a legkönnyebben a fény-árnyék viszonyok játékával érhetjük el. Mivel az étel is viszonylag kicsi, ezért érdemes a megvilágító testnek – lámpának - is kicsinek lennie, mivel így az könnyebben beállítható és mozgatható, mint mondjuk egy erős fényű csillár! Ha nem igazán erősek a fényviszonyok, forgasd addig a tányért, míg megtalálod azt az egy fénycsóvát, mely szebbé teszi a fotódat!

pesto5. A tökéletes eredmény

Ha már úgy érzed, hogy igazán elemedben vagy, akkor se akarj mindenáron félig megrágott ételeket fotózni! Az esztétika nem mindenki számára egyforma, ezért maradj diplomatikus a tálalásban! Használd ki a jó pillanatot! Ha forró az étel, próbáld lekapni, ahogy száll föl a gőz a tányérodról!
A fotó szépsége nem a kamera minőségén múlik feltétlenül! Lásd be a határaidat, mivel tudnod kell, hogy sok ételfotót a stylistok addig látnak el mindenféle adalékanyaggal, míg szépen nem ragyognak, ámde ehetetlenné is válnak!

Összegzés és néhány további tipp

Mi a legfontosabb:

-    természetes fény, - ha nincs, akkor mesterséges, de erős fény. A direkt napfénnyel vigyázzunk, ez a természetes fények közül az egyetlen nem jó.
-    az étel kapja oldalról vagy hátulról a fényt.
-    vaku használat ételfotózás esetén kerülendő! Tégy egy próbát!
-    szerezz be egy állványt, bemozdulások ellen kitűnő megoldás.
-    megfelelő háttér és körítés: használj szalvétát, evőeszközt, szép poharat, egy üveg bort.
-   legyen szép kompozíciód: használj friss zöldfűszert, egy borsszórót, friss gyümölcsszeletet is az étel díszítéséhez.
-    legyél gyors! A legtöbb étel a hűlés közben elveszti látványosságát, pl. egy szuflé hirtelen összeesik, ezért a hátteret már a sütés/főzést megelőzően készítsd elő.
-    készíts sok fotót, ne sajnáld a digitális fényképezőgépet. Ami nem jó, majd törlésre kerül.
-    sokakat meglep, de az egyik leglényegesebb pont a fotózás szöge. Próbáld csak meg lefotózni ugyanazt az ételt az asztal vízszintjéből, 20-25, majd 45, 90 fokból, majd egyenesben felülről. Döbbenetes különbségeket fogsz tapasztalni. Tégy egy próbát!
-    ha van, használd masinád makrofunkcióját, sokat segít.
-    készíts pillanatképeket, a végén kiderülhet, hogy a tálcára feltett, de még sütés előtt lévő húsétel csinosabb, mint a kész.
-    ha kicsit is értesz a Photoshop használatához, akkor könnyen tudod a kész képet alakítgatni: világosítás, sötétítés, kontraszt, élesítés, hibák retusálása.

Ha a fentieket figyelembe véve kezdesz neki a fotózásnak, hidd el, saját magad is meglepődsz, hogy mennyivel jobb képek fognak kikerülni a kezed közül, az eddig megszokottakhoz képest!

Ha viszont a Kulináris Világon vezetett gasztro-blogodon elhelyezendő képhez kérnél egy kis segítséget, írj szerkesztőségünknek, és a kép lehetőségeihez mérten feljavítjuk annak minőségét!

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.