Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


10 dolog, amit az ananászról tudni kell!

2010. február 26., péntek
Szerző: Schmidt Judit dietetikus
Forrás: Új Diéta Magazin

Csábító, finom, édes és savanyú egyben. Sokan fogyókúrás csodanövénynek tartják, de nézzük a valóságot...

Lássuk: mit rejtenek a számok? Száz gramm csábítóan illatos ananász 53 kcal-t, 0,4 g fehérjét, 12 g szénhidrátot (döntően glükózt, fruktózt és szacharózt) és 0,3–0,6 g rostot tartalmaz. Nem kifejezetten bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, közülük elsősorban B-, C- és E-vitamin, folsav, kálium, kalcium, mangán, magnézium, valamint citrom- és almasav található benne. Rosttartalma miatt hatásos a székrekedés ellen.

 

  • Az ananász évelő, lágy szárú növény, a broméliafélék legismertebb tagja. Kolumbusz 1493-ban hozta be Európába második utazása során. Világszerte több száz fajtáját tartják számon. Nálunk a Cayanne ananásszal találkozunk a leggyakrabban. Fontos fajtája a sötétebb színű Victoria ananász, amely mind közül a legédesebb. Ismert még a Red Skin ananász, amelynek a neve is piros színű héjáról árulkodik. Közelről megnézve a gyümölcs héját alkotó hatszögletű kis szelvényeket, valójában az összenőtt virágokat látjuk. A növény levele merev, a szélén tövisesen fogas. Szára 0,3–0,6 m magas, levele 16–26 cm hosszú, aloé alakú, szálas, virága lila színű, gyümölcse eleinte zöld, éretten sárga.
  • A gyakorló háziasszonyok már láthatták a zselatin tasakján azt a feliratot, hogy ananász nem használható fel hozzá. Ehhez akár otthon is végezhetünk egy kis kísérletet: két adag kész zselatinra helyezzünk egy-egy szelet friss, illetve konzervananászt, a harmadikra szórjunk kevés húspuhító sót. Tizenöt–húsz perc elteltével látható, hogy a konzervananász alatt nem következik be változás, míg a másik két esetben bomlás, szerkezetváltozás észlelhető, mert az ananászban levő bromelin nevű fehérjebontó enzim munkálkodott. Minthogy a konzervet hőkezelik, így az említett enzim hatástalanná válik benne.
  • A bromelint emésztésserkentő gyógyszerekhez és húspuhítóként használják fel (a szakácsok időnként fecskendővel juttatják a friss ananász levét a nagyobb, nehezen süthető húdarabok belsejébe). Manapság már tabletta formájában is hozzáférhető fogyókúrázók részére, mivel megkönnyíti a szervezet anyagcseréjét, illetve a fehérjék és zsírok lebontását (de fájdalom- és lázcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismeretes). A fogyasztó hatás növelése végett az ananászt gyakran papajával kombinálják a benne levő papain nevű enzim miatt. Gyakran keverik más trópusi gyümölcsök levével, így tisztító és léböjtkúrák részeként is felhasználható.
  • Ha nyaralásról, luxusról, édenkertről esik szó, gyakran emlegetjük Hawaiit, s ha nem is percek, de rövid idő alatt konyhánkba is becsempészhetünk egy kis egzotikumot: sonkából, ananászból és sajtból gyorsan kész a hawaii pizza. A bátrabbak ugyanezt a változatosság kedvéért palacsintába is beletölthetik, akár melegszendvicset is varázsolhatnak belőle, sőt, a kínai édes-savanyú mártáshoz is felhasználhatják a gyümölcsöt.
  • Az édes ízek kedvelői mégis gyümölcssalátában fogyasztják leggyakrabban az ananászt. Konzerv helyett érdemesebb friss gyümölccsel kényeztetni ízlelőbimbóinkat, már csak a bromelin és a megspórolható tetemes mennyiségű cukor miatt is, amelyet a konzerv leve rejt. Bár a nagyobb bevásárlóközpontokban már cukormentes (light) változatot is kaphatunk, a fogyókúrázók mégse ezt válasszák.
  • Ha még mindig édességre vágyunk, aszalt, kandírozott ananászt is nassolhatunk (szeletelve vagy kockázva, esetleg chipsként). Bár cukortartalmánál fogva kevésbé szolgálja az áhított testalak elérését, mégis egészségesebb és természetesebb csemege, mint némelyik cukrászati remek. Müzlibe keverve pillantok alatt kész az energiában és rostokban gazdag reggeli.
  • Vásárláskor érdemes olyan ananászt választani, amelynek a levelei zöldek, frissek, vaskosak, s az alsók könnyen kihúzhatók. Sokan ódzkodnak az ananásztól a tisztításával járó macera miatt, pedig kis gyakorlással nagyon egyszerűen elvégezhető ez. A héját meghámozzuk, a keményebb részeket eltávolítjuk, s a közepét feldarabolva körszeleteket kapunk. Hosszanti irányban négyfelé vágva és a héjából kivágva némileg hamarabb élvezhetjük munkánk „gyümölcsét”. A növény leveleit elültetve kellő gondozással házi ananászt is termeszthetünk.
  • A nagy hisztamintartalmú élelmiszerek köztudomásúan súlyos allergiás reakciókat (anafilaxiás sokkot, idült csalánkiütést) okozhatnak, emiatt érdemes tudni, hogy az ananász is veszélyes lehet, mivel megkönnyíti a hisztaminnak a hízósejtekből való felszabadulását, így szigorúan hisztaminszegény étrend esetén e gyümölcsöt kerülni kell.
  • Néhány érdekesség az emberi lelemény határtalanságáról. A trópusi országokban az ananásznedv megerjesztésével bort, nanaja nevű likőrt és szeszitalt készítenek. Gyümölcsének illóolaját, amely vajsav-etil-éterből áll, csemegék készítéséhez használják. Borszesszel vegyítve az ananászesszenciát adja, amelyet a cukrászok alkalmaznak.
  •  


    Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

    További cikkek


    A portál ajánlata

    Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
    Ezoterikus kalendarium 2017
    Szívből ajánljuk:
    Privát szakács szolgáltatás
    Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
    A bögre megmondja? Neked milyen van?
    Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
    Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


    bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
    tandi.blog.kulinarisvilag.hu
    konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
    delikat.blog.kulinarisvilag.hu
    mrita.blog.kulinarisvilag.hu







    KULINÁRISVILÁG


    levelezési cím:
    1085 Budapest, József krt. 55-57.

    Felelős kiadó: Kelemen Tamás




    © 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
    © 2008 Kulinarisvilag.hu

    Minden jog fenntartva!

    A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.