Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Így dolgozd fel az articsókát! - képsorozattal

2009. augusztus 13., csütörtök
Szerző: Sáfrány Zsófia - Kulináris Világ
Forrás: essen-und-trinken.de

Hogyan készítsük elő az articsókát? Képekkel mutatjuk be, a nem túl egyszerű zöldség feldolgozását!

 

1.    Az articsókát letörjük a száráról
Dolgozzunk eldobható gumikesztyűvel, hogy megóvjuk kezünket az elszíneződésektől és a kicsorduló savakkal való érintkezéstől! A szárát letörjük és félretesszük. 
 
2.    Levágjuk a levelek végeit
A külső levelek spiccét levágjuk egy ollóval.
 
3.    Levágjuk az articsóka fej részét
A zöldség fej felső harmadát egy késsel levágjuk.
 
4.    Összekötözzük a citrommal
A citromkarikákat az articsóka levágott részére helyezzük és egy spárgával szorosan rákötjük a zöldségre. A citrom megakadályozza, hogy az articsóka oxidálódjon.
 
5.    Megfőzzük az articsókát
Az előkészített articsókát forrásban lévő sós vízbe helyezzük és letakarjuk az edényt egy fedővel. Közepes lángon 30-40 percig készre főzzük, míg a levelek könnyedén leválnak a zöldség fejéről. A kész articsókát kivesszük a vízből és a vágott oldalával lefelé egy konyharuhára helyezzük, lecsöpögtetjük és hagyjuk kihűlni. A spárgát és a citromkarikákat eltávolítjuk.
6.    A torzsát kivesszük
Egy evőkanál segítségével a belső, violás színű torzsát egy kissé meglazítjuk és egy kézzel óvatosan megcsavarjuk és kivesszük, majd fejjel lefelé félretesszük.
 
7.    Eltávolítjuk a torzsa tövét
Egy evőkanál segítségével óvatosan kivágjuk/kivájjuk a torzsa tövét is.
 
8.    A torzsát visszahelyezzük a zöldség kelyhébe
A leveles zöldségkehelybe visszahelyezzük a torzsát és a szervírozásnál majonézzel töltjük meg.
9.    Előkészítjük az articsóka törzsét: a szárát letörjük az articsókáról
Ahhoz, hogy az articsóka törzsét előkészíthessük, le kell törni a szárát a zöldségről.
10.    A leveleket lehúzzuk
A külső leveleket lehúzzuk és a csúcsokat a 2/3-uknál egy recés késsel levágjuk.
 
11.    Levágjuk a maradék leveleket
A maradék leveleket a fehér törzsig levágjuk.
12.    A törzsét egyenesen elvágjuk
Minden zöld részt a törzséről egyenesen levágunk.
13.    A zöldségkelyhet és a torzsát eltávolítjuk
Egy evőkanál segítségével a zöldségkelyhet és a torzsát kivájjuk és a törzsét azonnal citromos vízbe helyezzük, hogy a felülete ne barnulhasson meg.
 
14.    Az articsóka törzsét kivájjuk
Az articsóka törzsének széleit vékony szeletekben levágjuk és a maradék torzsát egy evőkanál segítségével kivájjuk. A törzsét ismét citromos vízbe tesszük.
 

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.