Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Csap- kontra ásványvíz: melyik árt többet?

2012. november 9., péntek
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress.hu

Ahogy egyre kevesebb csapvizet isznak az amerikaiak (és a magyarok is), problémákhoz vezethet majd a fluoridhiány. Az amerikai életmód egyik jellegzetes képviselőjévé vált a bolti polcokon és konyhapultokon látható ásványvizes palack.

Néhány szakember szerint azonban ez a fogak állapotának romlását okozhatja majd hosszú távon. Míg a legtöbb ásványvizet palackozó cég égen-földön hirdeti, hogy terméke 100 százalékosan „tiszta” és „természetes”, csak egész kevés fajtában lelhető fel a fluorid, amiről a legtöbb lakos azt hiszi, mindegyik tartalmazza. A fluor és más ásványok kombinációjából álló fluoridot az államok és helyi önkormányzatok (nem az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) a vezetékes vízhez adagolják. A cél az, hogy megelőzzék vele a fogszuvasodást. Ami a palackozott vizet illeti, a döntés teljes mértékben a gyártó cég kezében van. A legtöbben nem veszik rá a fáradságot. Az amerikaiak pedig évente 8,4 milliárd gallon (kb. 30 milliárd liter) palackozott vizet isznak meg a Beverage Market Corporation szerint.

A szakemberek szerint a csapvíz mellőzésével több lesz a lyukas fog és romlik a szájhigiéne. A gyermekek helyzete még inkább aggasztó. A Gyermekek Fogaiért Projekt vezetője, Dr. Burton Edelstein professzor ijesztőként jellemezte a gyermekek körében felmerülő fogszuvasodás mértékét. "Napjainkban a kétévesek tizedének, a négyévesek harmadának és az ötévesek felének már akad rossz foga. A fájdalom, a fertőzések, a működési zavarok és a kezeletlen problémák jelentős méreteket öltöttek.”

Ha ez egyáltalán lehetséges, akkor hova illeszthető be a palackozott víz? 2009-ben a Kelet-Virginia Orvosi Egyetem felméréséből kiderült, hogy a szülök közel 70 százaléka itatja gyermekét boltban vásárolt vízzel, vagy kizárólagossággal, vagy a csapvíz mellett. Választásukat azzal indokolták, hogy ennek a víznek jobb az íze és az illata, és nem kell tartaniuk a szennyeződésektől sem. Kétharmaduk nem tudta megmondani, hogy a palackozott vízből hozzájut-e gyermekük a szükséges fluoridmennyiséghez.

Dr. Jonathan Shenkin, az Amerikai Fogorvos Szövetség szóvivője elmondta, hogy a fogyasztóknak nehézséget okozna kideríteni, melyik készítményben van ebből az anyagból, és ha van, akkor az elegendő e. "Az eddig megjelent kutatások eredményei szerint a legtöbb gyári termékben 0,3 ppm-nél kevesebb a fluorid, ami jóval alatta marad az optimálisnak. Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) nem írja elő a fluoridmennyiség feltüntetését, hacsak nem a gyártási eljárás során kerül bele. Emiatt a fogyasztók a sötétben tapogatóznak.” A palackozott víz és a fogak állapota közötti összefüggés azonban csak feltételezés, nincs tudományos alapja. Shenkin elismerte, hogy „nem végeztek még kutatásokat annak kimutatására, hogy a palackozott víz fogszuvasodást okoz.”

Shenkin emlékeztetett arra is, hogy az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) az ivóvíz fluoridozását a XX. század tíz legnagyobb egészségügyi vívmányainak egyikeként jellemezte. Edelstein is megerősítette, hogy a fluorid fontos eszköz a fogszuvasodás elleni küzdelemben. „Mindegy, hogy a fluorid miként kerül a fogak felszínére: fogkrémmel, vízzel, zselével, vagy más úton, több szempontból is igen hatásos. Erősíti a fog szerkezetét és meggátolja, hogy a baktériumok a cukrokat savakká alakítsák. Akkor a leghatásosabb, ha naponta többször is a célhelyre kerül. Ezért előnyös a fluoridozott víz fogyasztása, ráadásul a csapból kinyerni kényelmesebb és olcsóbb is. Ha azonban ezt felcserélik palackozott vízre, az apránként, de rendszeresen adagolt fluorid elvész, ami miatt a felnőttek és gyermekek egyaránt hajlamosabbak lesznek a szuvasodásra.”

A Nemzetközi Palackos Víz Szövetség (IBWA) márciusban kiadott sajtóközleményében tagadta, hogy a palackos víz fogyasztása összefüggne a fogszuvasodás emelkedett kockázatával. Javaslatuk szerint mindenkinek utána kellene járnia, hogy mennyi fluoridot visz be naponta, valamint szakemberhez kellene fordulniuk tanácsért és javaslatokért.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.