Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Titkos raktárak, különleges borkészletek

Mi rejlik a svájci titkos banktrezorokban?

2010. március 13., szombat
Forrás: Kulináris Világ

Földrengésálló falak, mindentlátó biztonsági kamerák, titkos kódok és duplakulcsos hozzáférés... - talán kissé túlzásnak tűnhet néhány palack bor biztonságba helyezésére, vagy mégsem?

Pedig ez bizony valóság: a Genfben található Au Boheur du Vin tárolóiban őrzött palackok tulajdonosainak ez teljesen normális. A borok szerelmesei számára egy genfi privát bank alatt építették ki ezt a különleges raktárt, mely ma a Svájci Állam legbiztonságosabb bortárolója.

A "borszéfet" a bank alatt kialakított atombiztos óvóhelyből építették át, és jelenleg 137 ügyfél 37 ,000 palacknyi kincsét őrzi, a teljes kapacitás 100,000 üveg befogadásáig terjed. Az ügyfélkört a világ különböző tájain élő bankárok, diplomaták, üzletemberek alkotják.

A borszéfet bárki igénybe veheti. Havonta 0,25 svájci frankot kóstál minden üveg elhelyezése. A pincében a hőmérséklet és a nedvességtartalom állandó, sem szagok, sem fény, vagy rezgés nem háborgatja a borospalackok nyugalmát.

Az intézmény igazgatója Filip Opdebeck, maga is szenvedélyesen érdeklődik a borászat iránt, olyan ritkaságok felett is őrködik, mint egy 1899-es évjáratú Chateau dYquem. A kollekció legidősebb palackja 1850-ből származik Madeiráról. "Bizalmi kapcsolatban állok a kliensekkel" - mondta  munkájáról a Reuters hírügynökségnek.

Az ügyfeleknek teljes diszkréciót garantálnak: többek közt egy időben csak egy tulajdonos lehet jelen a széfbe. A tárolókon nincsen név, a tulajdonosok személyes kódja alapján lehet azonosítani a borokat.

A
Au Boheur du Vin a technika vívmányait felhasználva bortőzsdét is működtet a pince borkincséből: a tulajdonosok vásárolhatnak, eladhatnak a palackokból. A külső borokkal való üzletet azonban csak akkor engedélyezi a szabályzat, ha azok tárolása minden tekintetben megfelelt a bank szigorú előírásainak. 

Opdebeck azt vallja, hogy a bor nem csak befektetés. "A bor sokkal inkább azért van, hogy megigyák, és ne csak üzleti célokat szolgáljon".


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.