Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Babvetés - bobolás

Elfelejtett jóslások II.

2006. november 16., csütörtök
Szerző: Mág Ica
Forrás: www.ezoterikus.hu

Hogyan találták meg oseink a tolvajokat vagy épp eltunt állataikat? A babvetés osi népi jóslási módszer, melyet ma már alig használnak. De bárki, bármikor kipróbálhatja, csupán 41 szem babra van szükség...
A babvetés, népies nevén bobolás a magyar, népi jövendomondás egyik kiváló eszköze. Rendszerint akkor használják, ha meg szeretnének találni egy tolvajt, vagy egy elveszett állatot, netán tárgyat. A babveto, azaz a boboló lehetett férfi is, no is, de lényeges szabály volt, hogy a bobolásnál csak ét személy, - a jósló és az, akinek jósol - lehetett jelen. Ha nem volt a háznál bab, kukoricaszemekkel vagy búzaszemekkel is jósoltak.
A boboló 41 szem babot dob egy szita tetejére, melybol egy szemet ketté harap, egyik felét a szájában tartja az egész jóslás alatt, a másik felét odateszi a többi babszemhez. Háromszor választja szét találomra a babszemeket három csoportba. Közben a következo mondókát mondja:

"Negyvenegy babszem!
mondjátok meg igazán, hogy
megtalálom-e vagy nem találom.
Ha megtalálom igazán, akkor elvetlek,
kikelsz, megkapállak,
s hogy ha meg nem mondod igazán,
akkor tuzbe teszlek,
s akkor elégetlek!"
Máshol egy másik mondókát ismernek:
"Negyvenegy szem bab,
mongyatok igazat,
gondolatára, szándékára,
hogyha úgy lesz, ahogy o gondolja,
jóra válik, akkor
essék ötre, örömre,
s ha nem, kilencre s késore."
(moldvai csángók)

A babveto minden csoportból elvesz 4-4 szemet minden szétválasztásnál, így mindegyik csoportban négy, vagy annál kevesebb babszem marad. Ezt a három csoportot egymás mellé, vízszintes sorba helyezi, majd veszi a többi babszemet (melyeket korábban kivett,) összekavarja, megint szétosztogatja oket addig, amíg egy-egy csoportban négy, vagy annál kevesebb babszem marad, és azokat is egy következo vízszintes sorba helyezi. A végére maradt babszemeket ugyanezen módszer szerint rendezi el egy harmadik sorban. A folyamat végén ezeket a sorokat szemlélve mondja meg a jövendot.

Az egyszerubb módszer szerint, a jóslást végzo öklével rácsap a szitára, melyen a babszemek vannak, és a szétugrott szemek állásából jósol.Akkor is babvetést alkalmaznak, ha azt akarják megtudni, hogy milyen hamar érkezik meg a várva várt személy. Ekkor a boboló szintén elharap egy szemet a babokból, majd markába veszi az összes babszemeket, jól összerázza, majd az asztalra dobja oket. Ha a félbe harapott szem külön esik a többi szemtol, siet, akit várunk, ha a közepén van a baboknak, akkor be van kerítve, nehezen szabadul. Ezután a babot a tyúkok elé kell vetni, és amilyen hamar megeszik a háztájiak, olyan hamar jön meg az, akit várnak.

Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.