Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Banánhéjból fűtőanyag - fenntartható fejlődés

Mire jó a banánhéj?

2009. május 19., kedd
Forrás: MTI

A banán Ruandában tömegáru. A kis afrikai országban évente vagy kétmillió tonnányi terem a déligyümölcsből. A gyümölcs azonban csupán kis része annak, amit ez a növény termel - héj, levél és szár mind hasztalanul elrothad.

A nottinghami egyetem kutatói most megoldást találtak a banánhulladék hasznosítására. Olyan brikettek előállításán dolgoznak, amelyeket a főzéshez lehetne felhasználni. Számos afrikai országban okoz komoly környezeti károkat a tűzifa gyűjtése. A drága fosszilis tüzelőanyagokat legtöbben nem engedhetik meg maguknak - tudósít a Der Standard című osztrák lap online kiadása. "Lényegében arról van szó, hogy fenntartható módon hasznosítsuk az anyagokat. Fontos, hogy helyben, high-tech módszerek nélkül is megvalósítható legyen a cél". Más kutatócsoportok azon dolgoznak, hogy komposztálással biogázt vagy metanolt állítsanak elő. "Pedig a banánbrikett a legegyszerűbb felhasználása a növényből keletkezett hulladéknak" - magyarázta Mike Clifford, az egyetem műszaki karának professzora. A folyamat lényege a következő: Először a banánhéjat, a rothadt gyümölcsöt és a leveleket pasztává keverik. Angliában ehhez fűrészport adnak, Afrikában ezt szárított banántörzs-morzsalékkal lehetne helyettesíteni. A masszát végül brikettformákba préselik, majd negyvenfokos kemencékben megszárítják. A kemencék szerepét Ruandában a nap venné át. A banánbrikett használhatóságát számos kísérlet bizonyította a kutatók elmondása szerint. Égési tulajdonságai és az elért hőmérséklet megfelelőnek bizonyultak.

"A hulladék fűtőanyaggá történő átalakítása a fenntartható fejlődés egyik alappillére, és ezt a módszert szinte az összes afrikai országban be lehetne vetni" - vélte Joel Chaney hallgató. - "Épp a tűzifagyűjtés az oka annak, hogy sokhelyütt irtják az erdőket. Az embereknek szükségük van a tűzifára" - tette hozzá.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.