Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A banánvirág titkai

2008. május 25., vasárnap
Szerző: Kulináris Világ

Mit tud a banán? S a banánvirág? Érdekességek, meglepő újdonságok a banánról...

Latin név: Musa paradisiaca

Család: Banánfélék (Musaceae)

Jellemzők: trópusi; egyszikű; lágyszárú; 3-5 méter magas; fürtvirágzat; A banán bogyótermés, - bár alakja nem erről árulkodik. A termés azért görbül, mert először a talaj felé fejlődnek, majd később megpróbálnak a nap felé fordulni.

Származása:
Ázsiából származik, írásos formában először i.e. 600 körül jegyezték fel, keleti vallási  iratokban. Az ókori görög világban i.e. előtt 333-ban már biztosan ismerték, a legenda szerint Nagy Sándor katonái az indiai hadjárat során biztosan megismerték. A portugál gyarmatosítók a XV. század utolsó évtizedében már telepítették Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában Az amerikai kontinensen meglepően nagyon gyorsan elterjedt, és a rabszolgák alapvető tápláléka lett, hisz gyorsan nőtt, kevés odafigyelést igényelt. A XIX. században Európába, elterjedése meglehetősen lassú volt. A Fülöp-szigeteken banán-szívnek, Ausztráliában banánharangnak hívják.

Vitamin- és ásványianyag tartalma
: A banán termése jelentős mennyiségben tartalmaz A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C vitamint, cinket, foszfort,  jódot, kalciumot, káliumot,  mangánt, magnéziumot, rezet, vasat. A gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás.

Gyógyító hatásai:
Meglepően könnyen és gyorsan emészthető, babáknak már hat hónapos kortól is adható. Gyomorfekélyben szendvedőknek különösen ajánlott, ugyanis nem egészen két óra alatt kiürül a szervezetből. Műanyag, zárható dobozban jól tartja állagát. Ha felszeletelt állapotban tároljuk, locsoljuk meg citrom- vagy limeléval.

A virág felhasználása:
Lilás-barna, vízcsepp formájú virága délkelet-ázsiai és indiai konyha kedvelt és fontos alapanyaga. Nyersen, levesekbe, húsok mellé is tálalják Sri Lankától egészen Laosig. Thaiföldön nyersen felszeletelve kínálják csirkehús mellé, valamilyen mártással. A Fülöp-szigeteken csak marhahús mellé eszik. Vietnamban salátaként fogyasztják. Csak frissen jó, ha a külső burka még fényes.
Főzés esetén meg kell szabadítani a külső burkától, fel kell szeletelni, s legfeljebb 20 percig, alacsony hőfokon főzni, vagy dinsztelni.

Banán gyümölcs felhasználása:
A banán gyümölcsét - héja nélkül - nyersen fogyaszthatjuk  vagy chipsnek megsütve, turmixként, főzve, mártás részeként, és számos különböző összetételű ételekbe, - különösen a főzőbanán néven ismert fajtája népszerű. Nem ritka a liszt vagy pehely forma megjelenése.
Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

Érdekesség:
A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után. Gazdasági értéke vitatható. A legnagyobb exportőr Ecuador.
A termesztett banán (tripolid) mag nélküli, aszexuálisan szaporítják, mely egyértelműen csökkenti a betegségekkel szembeni ellenállóképességét.
Világszerte több, mint 1600 banánféle ismert, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek.
A banán savtartalma elhanyagolhatóan kevés más gyümölcsökhöz képest.
Egy átlagos méretű banán kb. 2 g fehérjét, 4 g rostot, 0,4 g zsírt, 16 g szénhidrátot, 682 mg káliumot, 78 mg magnéziumot és 140 mg kálciumot tartalmaz; energiatartalma 140 kcal.
 
Ázsiai elnevezései:
Burma: ngapyaw phoo
Kína: shang chao fua
India: kere kafool
Japán: banana no tsubomi
Indonézia: jantung pisang
Fülöp-szigetek: puso
Sri Lanka: kehel mal
Thaiföld: dok kluai

Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.