Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Bazsalikom

2008. április 7., hétfő
Forrás: Kulináris Világ

latin neve: Ocimum basilicum

Népies neve: királyfű, németbors

Bazsalikom Alapvetően Dél-Amerikába őshonos növény, de szinte a világ mindentáján ismerik és sok hiedelmet fűznek hozzá.

Bódító, enyhén borsos illata van, és szegfűszegre emlékeztető édeskés íze. Főzés közben hamar elveszíti ízét, így csak az étel készítés utolsó részében használjuk, vagy utólag, a már kész ételt hintsük meg bazsalikommal.

Az olasz konyhában alapfűszernek számít, de már hazánkban is meghonosodott. A pesto alapanyaga, de használhatjuk paradicsommártáshoz, padlizsánhoz, cukkinihoz, tojásételekhez, krumpli-, bab-, zöldsalátához, ecetek, olajok ízesítéséhez.

Kiválóan alkalmas még sültek, vagdaltak, darált húsok, csirke- és halételek fűszerezéséhez. Ha nincs éppen bazsalikom a kéznél petrezselyemmel is helyettesíthetjük.

A bazsalikomos illóolaj is jól használható frissítő hatású fürdőhöz. A bazsalikomból készült tea jó az emésztési zavarokra, gyomorrontásra, lázra, meghűlésre, influenzára, vese-és húgyhólyagbántalmakra, fejfájásra, görcsökre, hányingerre, hányásra, székrekedésre, idegességre, illetve ideges tünetekre, mivel szélhajtó, lázcsillapító, serkentő, vértisztító, vizelethajtó és idegerősítő hatása van.

Bazsalikom tea: 2 csésze vízbe 28 g bazsalikomlevelet tegyünk és kis lángon 20 percig főzzük – csészénként 2 szemnyi őrölt feketeborsot is tehetünk bele.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.