Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Befőtt készítés, befőzés - könnyebb, mint gondolnánk!

Hasznos tippek és tanácsok

2009. július 26., vasárnap
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

A lekvárokban, befőttekben a hideg időben is találunk egy cseppnyi nyári életérzést! Adunk néhány extra tippet a sikerhez...

Mire ügyeljünk a befőzésnél?

Aki azt gondolja, hogy a befőzés nehéz, hosszadalmas és bonyolult munka, az könnyen tévedhet! Néhány tipp segítségével ugyanis még a kezdőknek is gyerekjáték lehet a befőzés művészete!

A befőzéshez csakis érett és friss hozzávalókat szabad felhasználni, amit aznap szereztél be! Érdemes már rögtön reggel befőzni őket a vásárlás után! Mosd meg a gyümölcsöt és a zöldséget a feldarabolás előtt, de csak röviden, nehogy elveszítse az aromáját! A befőzéshez használt üvegeknek hibátlannak kell lenniük! Ha előtte más étel volt az üvegben, akkor forró vízzel és mosogatószerrel fertőtlenítsd, azután öblítsd át tiszta vízzel és törölgesd is meg! A darabolás során legyen tiszta a felület, amin dolgozol, nehogy valami más is belekerüljön a befőzöttbe!

A zselépróba jelzi, hogy a főzést befejezhetjük és betölthetjük a befőttet az üvegekbe. A zselépróba azt jelenti, hogy 1-2 teáskanálnyi befőzöttet egy csészealátétre teszünk és annak azonnal meg kell dermednie! Ha nem zselésedik még, akkor tovább kell főzni a hozzávalókat és némi citromlevet is érdemes hozzáadni! Ez keménységet ad neki és hozzájárul majd az ízhez is.

A főzésnél mindig vessük össze és figyeljünk a receptben és a zselécukor csomagolásán feltüntetett adagolásajánlásra! Ha túl sokáig főzzük a keveréket, a zselécukor könnyen elveszítheti a zselésítő hatását! A hab eltávolítása különösen a fehérjét tartalmazó gyümölcsöknél fontos, mint pl. az eper, hogy a keverék átláthatóvá váljon. A habtalanítást főzés után végezzük.

Mire ügyeljünk az üvegbetöltésnél?

A befőttet mindig forrón és színültig töltsük az üvegbe! Az üveg alá tegyünk egy nedves kendőt, nehogy felrobbanjon a hőmérséklettől! Az üveget azonnal zárjuk le és 5-10 percig állítsuk a fejére! A mogyoró és az ahhoz hasonló hozzávalók így könnyebben elosztódnak majd, ha néhányszor megforgatjuk az üveget! Az üvegre írjuk rá a dátumot, ez segíti majd a későbbi eligazodást a kamránkban!

Mire ügyeljünk az aromatizálásnál?


Az alkohol tartósít és lágyít, ugyanakkor csakis akkor adható a befőtthöz, lekvárhoz, ha gyerekek nem fogyasztják majd! Számukra helyettesíthető az alkohol gyümölcslével, illetve el is hagyható. A magas alkoholtartalmú italok csakis a főzés vége felé adandóak a keverékhez!

A befőttek extra aromáját a fűszerek, a mogyorófélék és más gyógynövények adják. Különösen erős hatása marad a vaníliának, a fahéjnak, a koriandernek, a kurkumának, a gyömbérnek, a borsnak, a fügének és a diónak. A hozzávalók sorának csakis a fantáziánk szab határt!

Fontos tanácsok

A fáról lehullott gyümölcsöket már ne használjuk fel a befőzéshez! Azt se feledjük, hogy a meleg hónapokban a ház hamar megtelik mindenféle repülő rovarral, melyek közül néhány szívesen burkolózik bele az érett gyümölcsökbe, uborkákba. Mivel a rovarok az érett gyümölcsökbe a petéiket is elhelyezik, nem szabad azokat felhasználni a befőzéshez! A befőzendő gyümölcsöket jól védett, szorosan lezárt tartóban érdemes tárolni a felhasználásig! Ha néhány szem gyümölcs már elindult a rothadás, penészedés útján, ott se vagdossuk ki a rossz részt, s használjuk fel a megmaradt darabot, hisz a rothadás már az egész gyümölcsben megindult, még akkor is, ha ennek látszata még nincsen.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.