Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Árt vagy használ a böjt a szívnek?

2011. május 18., szerda
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

A böjtölést hosszú idők óta vallási rituálékkal, diétával és politikai tiltakozással szoktuk összefüggésbe hozni, de amerikai kutatók most bebizonyították, hogy a rendszeres időközönként ismétlődő koplalás jótékony hatással van a szívre és az egészségi állapotra.

Az Intermountain Orvosi Központ Szív Intézetének kutatói felfedezték, hogy a böjtölés nem csak a szívkoszorúér-betegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti, de jó hatással van az ember koleszterinszintjére is. A diabétesz és a túl magas koleszterinszint a szívbetegségek ismert rizikófaktorai.  

A kutatók a felfedezést saját korábbi, 2007-es tanulmányuk alapján tették, amely összefüggést talált a koplalás és a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkenése között, mely az amerikai férfiak és nők körében az egyik vezető halálok. Az új kutatás bebizonyította, hogy a böjtölés az olyan szívbetegségeket okozó rizikófaktorokat - mint a trigliceridek, vagyis a táplálkozás során felvett semleges zsírok, a túlsúly és a magas vércukorszint – is jelentős mértékben lecsökkenti. 

„Az új felfedezésünk bebizonyította, hogy a korábbi kutatásunk eredményei sem a véletlenen alapultak”, mondta Dr. Benjamin D. Horne, az Intermountain Központ kardiovaszkuláris és genetikai járványtan részlegének igazgatója. A koplalás kínzó éhséget, vagy stresszt eredményez. Válaszul a szervezet több koleszterint szabadít fel, így a glükóz helyett testünk a lerakódott zsírt használja üzemanyagként. Ennek következtében lecsökken a zsírsejtek száma, és minél kevesebb zsírsejt található a szervezetben, annál kisebb az inzulin rezisztencia, vagy a diabétesz kialakulásának kockázata, magyarázta a felfedezés jelentőségét Dr. Horne.

A kutatás eredményeit az Amerikai Kardiológiai Főiskola New Orleansban megrendezett éves tudományos konferenciáján mutatták be.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.