Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Boróka

2008. április 10., csütörtök
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Juniperus communis

Népies neve: borovicskafenyő, gyalogfenyő, közönséges boróka, komkék

borókaA boróka hazánkban is őshonos növény, a síkságon és a dombságon egyaránt megtalálható. Termése kékes, hamvas bevonatú, íze pedig csípős, édes-kesernyés, de igen zamatos.

Elsősorban vadhús ételek kiváló ízesítője, de használják még húspácokhoz és húsfüstölő szerekhez, továbbá grillezett húsokhoz, főzelékekhez, marinírozott halételekhez és vadpástétomokhoz is. Szerepe van a savanyúságok eltevésénél is. Jól társítható bazsalikommal, kakukkfűvel, foghagymával, rozmaringgal, majoránnával, mustárral.

A borókából készítenek pálinkát is, például Borovicska.

Régóta használják gyógynövényként is, például jó gyomorerősítő, izzasztó és szélhajtó hatású, vizelethajtó (lekvárt készítenek belőle), görcsoldó. Alkalmazzák reumatikus panaszok, köszvény és csúz esetén is.

Boróka tea: 2 dl vízzel forrázzunk le 4 apróra összevágott borókabogyót. Hagyjuk ázni 5 percig, majd szűrjük le (3 hétnél tovább való alkalmazása nem ajánlott).

Terhes kismamáknál fokozza a méhizomzat összehúzódását, ezért számukra ellenjavallt!


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2014 MEGJELENT! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2014
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Hogyan segít a Hold a fogyásban? Így!
Hogyan változtathatsz önmagadon gyorsan?


konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu
taczevi.blog.kulinarisvilag.hu
hzias.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.