Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Borsikafű

2008. április 10., csütörtök
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Satureja hortensis

Népies neve: borsfű, hurkafű, pereszlény, bécsi rozmaring, csombor

borsikafűKözép-, Dél-, Délkelet-Európában honos, de számos helyen nálunk is termesztik. Régóta ismerik és használják a borsikafüvet, hiszen már a XVI. századi füvészkönyvek is említik.

Kifejezetten borsra emlékeztető az íze és az illata is. Az ételeket óvatosan fűszerezzük vele, mert túlzott használata keserűvé teszi azokat. A borsikafüvet a fekete bors helyett is lehet használni, mivel kevésbé erős. A főzés befejezése előtt nem sokkal adjuk csak hozzá az ételhez.

Mivel csökkenti a felfúvódást, gyakran használják babos ételekhez, de kiváló fűszere még a burgonya-, és káposztaételeknek, salátáknak, sült húsoknak, gombás ételeknek, vadpácoknak, majonéznek és mártásoknak, hurkának, savanyúságnak, pecsenyének.

Gyógyhatásai is régóta ismertek: gyomorerősítő, emésztést-elősegítő, étvágyjavító, görcsoldó, fogyasztó és enyhén vérnyomásemelő.

Borsikafű tea: Forrázzunk le két teáskanálnyi borsikafüvet 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2014 MEGJELENT! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2014
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Hogyan segít a Hold a fogyásban? Így!
Hogyan változtathatsz önmagadon gyorsan?


konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu
taczevi.blog.kulinarisvilag.hu
hzias.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.