Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Cayenne bors

2008. április 14., hétfő
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Capsici fastigiati

Népies neve: aranybors, ördögbors

cayenneKözép- és Dél Amerikából származó, téglavörös színű, rendkívül csípős apró chilipaprika.

Bár nem borsféle a népi nyelvben mégis amerikai borsként, aranyborsként vagy ördögborsként emlegetik. Az általunk ismert paprikánál csípősebb, marósabb ízű fűszer.

A mostanában divatossá vált fűszert elsősorban erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, salátákhoz, pörköltekhez, sertés-, marha- és birkasültekhez és halakhoz, rizshez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz és savanyúságok eltevéséhez használják. Emellett a chili fűszerkeverék egy alap eleme.

Gyógyhatásai is ismertek. Rendszeresen fogyasztása serkenti az emésztést, a vérkeringést, antibakteriális hatású, megóvja a gyomor nyálkahártyáját, az alkohol okozta károsodásoktól.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2015 MEGJELENT! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2014
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Hogyan segít a Hold a fogyásban? Így!
Hogyan változtathatsz önmagadon gyorsan?


tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu
taczevi.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.