Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Afrika titka: chakalaka

Nincs többé chakalaka?

2010. augusztus 17., kedd
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

A chakalaka-szósz nélkül sok afrikai el sem tudná képzelni az ebédjét. A Dél-afrikai Szabad Állami Egyetem (University of Free State, UFS) Egészségtudományi fakultációján végzett kutatás azonban kimutatta, hogy komoly mellékhatásai lehetnek, még a leukémiás betegek kezelésénél is. – írja a Health24.

Vernon Louw belgyógyász professzor magyarázata szerint a tirozinkináz inhibitorok (TKI) a drogok egy újfajta csoportját képezik, melyet a krónikus myeloid leukémia (CML) célzott kezelésére fejlesztettek ki. (A tirozinkináz inhibitorokat mikrobák által termeltetik, mert tumor-terápiáknál is igen hasznosak). Mérhetetlenül hozzájárul a betegek túléléséhez, de mellékhatásai közt szerepel a vazodilatáció (értágulás). A chakalakához hasonló fűszerekben található anyagok súlyosbíthatják a betegek értágulásait. "Ezek a fűszerek komoly ödémát (szövetek közti vízfelgyülemlést) és fejfájást eredményezhetnek. Megállapítottuk, hogy a fűszerfogyasztás megszüntetése lehetővé teszi néhány beteg számára a terápiás dózisú TKI-bevitelt."

A chakalaka-szósz főleg fokhagymát és chilit tartalmaz. Dél-Afrikában a népességnek több, mint 20 százaléka szenved CML-ben és évente több, mint 450 új esetet regisztrálnak. A tanulmány szerint azonban a súlyos fejfájások és ödémás tünetek csökkentek vagy teljesen eltűntek, amint felhagytak a chakalakával.

Prof Louw fontosnak tartja, hogy az onkológusok megkérdezzék pácienseiket a fűszer és fokhagyma-fogyasztásuk mértékéről, mielőtt TKI-kezelést adnak nekik. Tanácsos érdeklődni arról is, hogy a páciens szed-e bármilyen kiegészítő, alternatív gyógyszert, mivel a rákkezelés alatt a gyógyszerek kölcsönhatása nem ismert.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.