Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Melyik a 10 legjobb étel csontritkulás ellen?

2011. november 16., szerda
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

Noha az utóbbi évtizedekben a tejtermékipar igen erőteljes kampányt folytatott annak érdekében, hogy meggyőzze az embereket termékeik csonterősítő hatásáról, a tudomány nem támasztotta alá ezeket az állításokat. Annál hasznosabb a sok K-vitamint, kalciumot, bórt és magnéziumot tartalmazó lúgosító étrend.

Zöldborsó: A zöldborsó rendkívül gazdag K-vitaminban, amely közvetve aktiválja a kalciummolekulákat serkető osteocalcin nevű fehérje működését. Ezen kívül tartalmaz még folátot és B6-vitamint, amelyek segítenek a kollagénnek beépülni a csontokba. A friss zöldborsó jobb, mint a fagyasztott vagy a konzerv.

Brokkoli: Hatékonyan lúgosító növény, gazdag kalcium-, magnézium-, K-vitamin-, B6-vitamin- és folátforrás. C-vitamint is tartalmaz, amely megakadályozza a kalcium felszívódását. Csontjaink egészsége érdekében fogyasszuk rendszeresen!

Fejes saláta: Magas víztartalma és alacsony tápértéke miatt sokan kerülik, pedig sok fontos összetevőt tartalmaz: K1-vitamint, kalciumot és bórt.

Káposzta: K- és B6-vitaminban valamint folátban gazdag növény. Emellett nagy mennyiségű kalciumot és C-vitamint is tartalmaz.

Spenót: Kalcium, magnézium, K- és B6-vitamin- valamint foláttartalma miatt van helye azok vacsoraasztalán, akik törődnek csontjaik egészségével. Az ásványi anyagok hatékony felszabadulása érdekében fogyasztás előtt facsarjunk rá kis citromot.

Zöld tea: Fontos vitaminokat és lúgosító anyagokat tartalmaz. Fontos azonban, hogy magunknak főzzük, és ne vásároljunk készen kapható, cukros italokat: többet ártanak, mint használnak.

Spárga: Az egyik legkiegyensúlyozottabb tápanyagforrás. Ha lúgosító diétára szánjuk el magunkat, a spárga az egyik leghasznosabb étel a csontok egészsége szempontjából.

Zab: Gabona lévén nem lúgosít, azonban így is nélkülözhetetlen csonterősítő összetevőket tartalmaz. Instant változatot azonban ne fogyasszunk.

Petrezselyem: Magas K-vitamin- és foláttartalma miatt egyike a sok csonterősítő zöld leveles növénynek. A „barátságos baktérium”-nak is nevezett probiotikumok a K1-vitamint K2-vé alakítják, amely segít a kalciumnak beépülni a csontokba.

Citrom: Annak ellenére, hogy savas, elfogyasztva mégis lúgosító hatást fejt ki. Magas C-vitamin tartalmú.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.