Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Újévi koktélparti tippek Dennis Pitchford séf tarsolyából

2010. február 5., péntek
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Hogyan készülj fel egy ötcsillagos partyra? Pitchford megsúgja a legegyszerűbb tippeket, így te sem mondhatsz csődöt!

Mennyi ételt kell felszolgálni?

A szilveszteri parti megszervezése lehet igen nehéz feladat is, ha figyelembe vesszük az éjszaka hosszát és az elfogyasztott alkoholmennyiségét. Na és persze a különös alkalomra való tekintettel sok vendég valami egészen extravagánsra is vágyik. Ha a parti alapgondolata a vacsora, akkor számolhatunk úgy, hogy 20 meghívott esetében az első órában 7-9 (egy emberre számolt) adag ételt fogyasztanak el a vendégek, a másodikban 4-5-öt, míg további óránként 2-3 adag tűnik el az asztalon majd. A változatosságot tekintve, 6-8 különböző étel elegendő ahhoz, hogy egész éjszaka fenn tartsuk a hangulatot. Általánosságban elmondható, hogy egy átlag ember 2-3 teljes adagot fogyaszt el a szilveszteri éjszaka folyamán.

Hogyan tálaljuk a falatkákat?


Ha van elég helyed és tálaló asztalod, akkor egy büfé stílusú tálalásra is lehetőséged van, így nem kell folyton rakosgatnod a tányérokat és nyugodtan elvegyülhetsz a vendégeiddel te is. Még, ha büfé felszolgálás mellett döntesz, érdemes néha egy-egy kört tenni egy tál finomsággal, mert így sokkal inkább elérhetőnek érzik majd azt a vendégek és új, kedves eszmecserébe is bonyolódhatunk majd.
Ha van egy segítő kéz a konyhában, akkor mindenképpen a kínálásos módszert alkalmazzátok, mivel a gyakorlat úgy mutatja, így jóval kevesebb étel is elegendő, mivel a vendégek nem mindig akarják nyíltan elvenni előttünk az ételt.

Tedd könnyedebbé saját magad számára!

Győződj meg róla, hogy olyan ételek is szerepelnek a menüben, melyek már jó előre elkészíthetőek teljesen, vagy legalábbis olyan típusúak, hogy még a buli napján is össze tudod majd dobni! Ha mindenképpen le akarod nyűgözni a vendégsereget valami finomsággal, akkor legalább ellensúlyozd a hosszú elkészítési időt valami egyszerű körettel!

Válassz néhány különleges összetevőt és hagyd, hogy az ételek magukat kínálják!

A szilveszteri partidnak igazán ünnepinek kell lennie, viszont ez nem jelenti azt, hogy minden egyes étel, amit felkínálsz, nagyon elegáns, vagy drága legyen! A legtöbbet úgy spórolhatsz, ha néhány egzotikumot beszerzel és kiemelt helyen tálalod, vagy pedig minden egyes egyszerű falatkát a tetején pl. kaviárral díszítesz. Egy egzotikus gyümölcsöstál ugyanúgy magára vonzza az elismerő tekinteteket pl. egy banánlevélen tálalva!

Vásárolj okosan!

Már jó előre szerezd be a hozzávalókat, amit csak tudsz, pl. a pezsgőt, vagy akár a fagyasztott zöldségeket, esetleg a konzerveket, mert szilveszter előtt könnyen megesik, hogy alaposan felemelik mindennek az árát! A legtöbb nem tartós étel is eláll 2-3 hétig, mint a sajtok, vákuumcsomagolt felvágottak például.

Tudd, hogy mi vár rád!


Ha egy igazi sörözős-sült krumplis csapatot vársz, akkor ne akard őket meglepni mondjuk a francia konyha remekeivel! Gondolj rá, hogy van-e olyan esetleg, aki vegetáriánus, vagy épp diétázik, vagy akár lisztallergiás és a kellemetlen magyarázkodást elkerülendő készíts számukra is valami ehetőt! Ugyanez igaz az alkoholokra is! Legyen fehér, vörös és rosé fajta bor, pezsgő és alkoholmentes ital, sőt víz is a kamrádban!

Figyelj a biztonságra!

Azért, mert most mindenki "ereszd el a hajam" hangulatban van, azért még gondolj a sofőrökre is, akik ugyebár nem ihatnak alkoholt. Készíts számukra izgalmas – alkoholmentes - koktélkínálatot, így is motiválva őket józanságuk megtartására!

Használd receptkeresőnket, sok tipp vár rád!

Nézd meg szilveszteri oldalunkat, ahol több gondolatot is összeszedtünk neked!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.