Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A dió valójában titkos csodaszer

Cukorbetegeknek különösen javallott

2010. március 26., péntek
Szerző: Kulináris Világ

A dió rendszeres fogyasztása jelentősen javíthatja a cukorbetegek ereinek állapotát, emellett csökkenti koleszterinszintjüket, így jót tesz egészségüknek.

A jó hírről a betegségek megelőzésével foglalkozó Amerikai Kollégium kongresszusán számoltak be. A csonthéjas gyümölcsök - dió, mogyoró, mandula - rendszeres fogyasztása finom, no és egészséges is. Ezt nem csak több évszázados tapasztalatok igazolják, hanem végre pontos magyarázata is megszületett.

Kutatások kimutatták, hogy a magvakban lévő, többszörösen telítetlen zsírok, különösen az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében igen kedvező hatásúak. Bebizonyosodott, hogy ezen gyümölcsök növényi rostokban gazdagok, magas a magnézium tartalmuk és többféle B-vitamint is rejtenek.     David L. Katz és munkatársai felnőttkori diabéteszben szenvedő betegeket vizsgáltak.

A 24 nőt és 10 férfit vettek górcső alá, átlagos életkoruk 58 év volt. Ezek az önként jelentkező emberek hozzájárultak ahhoz, hogy véletlenszerű választás szerint a csoport egyik felében lévők a megfelelő étrend mellé naponta hat dekányi diót is fogyasztanak, a másik csoport tagjai ugyanazt a diétát tartották, de dióevés nélkül. A tudományos vizsgálatok előzetes szabályai alapján mindkét csoport tagjai nyolc hetet követően váltottak: aki az első két hónapban diót is kapott, az a második menetben dió nélkül élte meg a következő időszakot, a másik csoportba tartozók pedig fordítva.

A vizsgálati időszakok előtt, valamint azok után részletes laboratóriumi és érvizsgálatok következtek. A dióval kiegészített diéta végén a "rossz" LDL koleszterinszint csökkent. A vizsgálatok azért meggyőzőek, mert minden résztvevő adatait a saját, kétféle diétán mérhető eredményeihez lehetett hasonlítani. Az erek működésének egyik érzékeny, de nagyszerű megfigyelési módja, amikor a kar verőerének áramlását mérik különböző, az érbe beszúrást nem igénylő, bármikor ismételhető technikákkal. A Yale Egyetem kutatói így bizonyították, hogy a dióevés időszakában a vizsgálati alanyok ereinek tágulékonysága fokozódott. 

A tanulmány során elrágcsált dió naponta + 365 kalóriát jelentett, a vizsgálat alanyainak súlya nem változott. Természetesen Katz doktor hangsúlyozza, hogy az egészséges csemege adagjára is fokozottan figyelni kell.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.