Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


E-számok jelentése - mi és mit takar?

2009. július 17., péntek
Forrás: Wikipédia

Az E számok az EU-ban engedélyezett étel adalékanyagok rövid jelölései, amelyek a feldolgozott ételek címkéin gyakran szerepelnek Európában.

Az e-számokról részletesen idekattintva olvashatsz.

Nézd meg a hatályos szabályozást is!

 E100–E199

    * E100 kurkumin (színanyag)
    * E101 riboflavin (B2-vitamin), régi neve laktoflavin (G-vitamin) (színanyag) [LGM]
    * E101a riboflavin-5'-foszfát (színanyag) [LGM]
    * E102 tartrazin (színanyag) [LAR]
    * E103 krizoin (színanyag)
    * E104 kinolinsárga (színanyag) [LAR]
    * E105 fast yellow ab (színanyag)
    * E106 riboflavin-5-nátriumfoszfát (színanyag)
    * E107 yellow 2g (színanyag) [LAR]
    * E110 sunset yellow fcf, orange yellow s, fd&c yellow 6 (színanyag) [LAR]
    * E111 orange ggn (színanyag)
    * E120 kárminvörös, kárminsav, carmines, natural red 4 (színanyag) [LAR] [ÁE]
    * E121 orcein, orchil (színanyag)
    * E122 carmoizin, azorubine (színanyag) [LAR]
    * E123 amaranth, fd&c red 2 (színanyag) [LAR]
    * E124 ponceau 4r, cochineal red a, brilliant scarlet 4r (színanyag) [LAR]
    * E125 scarlet gn (színanyag)
    * E126 ponceau 6r (színanyag)
    * E127 eritrozin, fd&c red 3 (színanyag) [LAR]
    * E128 vörös 2g (színanyag) [LAR]
    * E129 allura red ac, fd&c red 40 (színanyag) [LAR]
    * E130 indantrénkék (színanyag)
    * E131 patentkék v (színanyag) [LAR]
    * E132 indigó-kármin, indigó, FD&C Blue 2 (színanyag) [LAR]
    * E133 brillantkék fcf, fd&c blue 1 (színanyag) [LAR]
    * E140 klorofillek és klorofillinek (színanyag)
    * E141 Klorofill-rézkomplexek, Klorofillin-rézkomplexek (színanyag)
    * E142 greens s (színanyag) [LAR]
    * E143 fast green fcf, fd&c green 3 (színanyag)
    * E150a karamell – natúr (színanyag) [LGM]
    * E150b karamell – szulfitos (színanyag) [LGM]
    * E150c karamell – ammóniás (színanyag) [LGM]
    * E150d karamell – ammónium-szulfitos (színanyag) [LGM]
    * E151 fekete pn, brillantfekete bn (színanyag) [LAR]
    * E152 fekete 7984 (színanyag) [LAR]
    * E153 szén, Növényi szén (színanyag) [LGM] [ÁE lehetséges]
    * E154 brown fk, kipper brown (színanyag) [LAR]
    * E155 csokoládébarna ht (színanyag) [LAR]
    * E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin (színanyag)
    * E160b annatto, bixin, norbixin (színanyag) [LAR]
    * E160c kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat (színanyag)
    * E160d likopin (színanyag) [GM lehetséges]
    * E160e béta-apo-8'-karotenal (C 30) (színanyag)
    * E160f béta-apo-8'-karoténsav-etil észter (C 30) (színanyag)
    * E161a flavoxantin (színanyag)
    * E161b lutein (színanyag)
    * E161c kriptoxantin (színanyag) [LGM]
    * E161d rubixantin (színanyag)
    * E161e violaxantin (színanyag)
    * E161f rhodoxantin (színanyag)
    * E161g kantaxantin (színanyag) [ÁE lehetséges]
    * E162 céklavörös, betanin (színanyag)
    * E163 antocián (színanyag)
    * E170 kalcium-karbonát, mészkő (színanyag)
    * E171 titán-dioxid (színanyag)
    * E172 vasoxidok és hidroxidok (színanyag)
    * E173 alumínium (színanyag)
    * E174 ezüst (színanyag)
    * E175 arany (színanyag)
    * E180 rubin pigment, litol rubin bk (színanyag)
    * E181 tannin (színanyag)

E200–E299

    * E200 szorbinsav (tartósítószer)
    * E201 nátrium-szorbát (tartósítószer)
    * E202 kálium-szorbát (tartósítószer)
    * E203 kalcium-szorbát (tartósítószer)
    * E210 benzoesav (tartósítószer) [LAR]
    * E211 nátrium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E212 kálium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E213 kalcium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E214 etil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E215 nátrium-etil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E216 propil-para-hidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E217 nátrium-propil-para-hidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E218 metil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E219 nátrium-metil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
    * E220 kén-dioxid (tartósítószer) [LAR]
    * E221 nátrium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
    * E222 nátrium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [LAR]
    * E223 nátrium-metabiszulfit (tartósítószer) [LAR]
    * E224 kálium-metabiszulfit (tartósítószer) [LAR]
    * E225 kálium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
    * E226 kalcium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
    * E227 kalcium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [Szilárdító anyag] [LAR]
    * E228 kálium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [LAR]
    * E230 bifenil, difenil (tartósítószer)
    * E231 ortofenil-fenol (tartósítószer)
    * E232 nátrium-ortofenil-fenol (tartósítószer)
    * E233 tiabendazol (tartósítószer)
    * E234 nizin (tartósítószer)
    * E235 natamycin, pimaracin (tartósítószer)
    * E236 hangyasav (tartósítószer)
    * E237 nátrium-formiát (tartósítószer)
    * E238 kalcium-formiát (tartósítószer)
    * E239 hexamin (tartósítószer)
    * E240 formaldehid (tartósítószer)
    * E242 dimetil-dikarbonát (tartósítószer)
    * E249 kálium-nitrit (tartósítószer)
    * E250 nátrium-nitrit (tartósítószer)
    * E251 nátrium-nitrát (tartósítószer)
    * E252 kálium-nitrát (salétrom) (tartósítószer) [ÁE lehetséges]
    * E260 ecetsav (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E261 kálium-acetát (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E262 nátrium-acetát, nátrium-hidrogén-acetát (Nátrium-diacetát) (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E263 kalcium-acetát (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E264 ammónium-acetát (tartósítószer)
    * E270 tejsav (tartósítószer) [Étkezési sav] (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
    * E280 propionsav (tartósítószer)
    * E281 nátrium-propionát (tartósítószer)
    * E282 kalcium-propionát (tartósítószer) [LAR]
    * E283 kálium-propionát (tartósítószer)
    * E284 bórsav (tartósítószer)
    * E285 nátrium-tetraborát (bórax) (tartósítószer)
    * E290 szén-dioxid (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E296 almasav [Étkezési sav] (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E297 fumársav (savanyúságot szabályozó anyag)

E300–E399

    * E300 aszkorbinsav (c-vitamin) (antioxidáns)
    * E301 nátrium-aszkorbát (antioxidáns)
    * E302 kalcium-aszkorbát (antioxidáns)
    * E303 kálium-aszkorbát (antioxidáns)
    * E304 Aszkorbinsav zsírsav észterei (i) aszkorbil-palmitát (ii) aszkorbil-sztearát (antioxidáns)
    * E306 tokoferol-dús kivonat (természetes) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
    * E307 alfa-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
    * E308 gamma-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
    * E309 delta-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
    * E310 propil-gallát (antioxidáns) [LAR]
    * E311 oktil-gallát (antioxidáns) [LAR]
    * E312 duodecil-gallát (antioxidáns) [LAR]
    * E315 eritroaszkorbinsav (izo-aszkorbinsav) (antioxidáns)
    * E316 nátrium-eritroaszkorbát (nátrium-izo-aszkorbát) (antioxidáns)
    * E319 butil-hidrokinon (antioxidáns)
    * E320 butil-hidroxi-anizol (BHA) (antioxidáns)
    * E321 butil-hidroxi-toluol (BHT) (antioxidáns) [LAR]
    * E322 lecitin (emulgeálószer)[LGM] [ÁE lehetséges]
    * E325 nátrium-laktát (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
    * E326 kálium-laktát (antioxidáns) (savanyúságot szabályozó anyag) [ÁE lehetséges]
    * E327 kalcium-laktát (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
    * E329 magnézium-laktát (antioxidáns)
    * E330 citromsav (antioxidáns)
    * E331 nátrium-citrátok (i) mononátrium-citrát (ii) dinátrium-citrát (iii) trinátrium-citrát (antioxidáns)
    * E332 kálium-citrátok (i) monokálium-citrát (ii) trikálium-citrát (antioxidáns)
    * E333 kalcium-citrátok (i) monokalcium-citrát (ii) dikalcium-citrát (iii) trikalcium-citrát (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
    * E334 borkősav (L(+)-) [Étkezési sav] (antioxidáns)
    * E335 nátrium-tartarátok (i) mononátrium-tartarát (ii) dinátrium-tartarát (antioxidáns)
    * E336 kálium-tartarátok (i) monokálium-tartarát (tisztított borkő) (ii) dikálium-tartarát (antioxidáns)
    * E337 nátrium-kálium-tartarát (antioxidáns)
    * E338 foszforsav (antioxidáns)
    * E339 nátrium-foszfátok (i) mononátrium-foszfát (ii) dinátrium-foszfát (iii) trinátrium-foszfát (antioxidáns)
    * E340 kálium-foszfátok (i) kálium-foszfát (ii) dikálium-foszfát (iii) trikálium-foszfát (antioxidáns)
    * E341 kalcium-foszfátok (i) monokalcium-foszfát (ii) dikalcium-foszfát (iii) trikalcium-foszfát (csomósodást gátló anyag) [Szilárdító anyag]
    * E343 magnézium-foszfátok (i) monomagnézium-foszfát (ii) dimagnézium-foszfát (iii) trimagnézium-foszfát (csomósodást gátló anyag)
    * E350 nátrium-malátok (i) nátrium-malát (ii) nátrium-hidrogén-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E351 kálium-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E352 kalcium-malátok (i) kalcium-malát (ii) kalcium-hidrogén-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E353 metaborkősav (emulgeálószer)
    * E354 kalcium-tartarát (emulgeálószer)
    * E355 adipinsav (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E356 nátrium-adipát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E357 kálium-adipát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E363 borostyánkősav (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E365 nátrium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E366 kálium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E367 kalcium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E370 1,4-heptonolakton (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin) [Szín tartósító anyag] [LAR]
    * E380 ammónium-citrát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E381 ammonium-ferrocitrát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E385 kalcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát (kalcium-dinátrium edta)

E400–E499


    * E400 alginsav (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
    * E401 nátrium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
    * E402 kálium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
    * E403 ammónium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
    * E404 kalcium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
    * E405 propán-1,2-diol-alginát (propilén-glikol-alginát) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
    * E406 agaragar (sűrítőanyag) (zselésítő anyag) (stabilizálószer)
    * E407 karragén (gyöngyzuzmó) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer) [LAR]
    * E407a feldolgozott euchemamoszat (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
    * E410 szentjánoskenyér-liszt (Carob gum) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
    * E412 guargumi, guargyanta (sűrítőanyag) (stabilizálószer)
    * E413 tragantmézga (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
    * E414 gumiarábikum (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
    * E415 xantángumi, xantángyanta (sűrítőanyag) (stabilizálószer) [GM lehetséges]
    * E416 karaya-gumi (Karagumi)(sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
    * E417 taramag liszt (sűrítőanyag) (stabilizálószer)
    * E418 gellángumi (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
    * E420 szorbit (i) Szorbit (ii) Szorbit szirup (emulgeálószer) (édesítőszer) [Humectant]
    * E421 mannit (csomósodást gátló anyag) (édesítőszer)
    * E422 glicerin (emulgeálószer) (édesítőszer) [ÁE lehetséges]
    * E425 konjak (i) konjak-gumi (ii) konjak-glükomannán (emulgeálószer)
    * E430 polioxietilén(8)-sztearát (emulgeálószer) (stabilizálószer) [LAR] [ÁE lehetséges]
    * E431 polioxietilén(40)-sztearát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E432 polioxietilén(20)-szorbitán-laurát (poliszorbát 20) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E433 polioxietilén(20)-szorbitán-oleát (poliszorbát 80) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E434 polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát (poliszorbát 40) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E435 polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát (poliszorbát 60) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E436 polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E440 pektinek (i) pektin (ii) amidált pektin (emulgeálószer)
    * E441 zselatin (emulgeálószer) (zselésítő anyag) [ÁE]
    * E442 ammónium-foszfatidok (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E444 szacharóz-acetát-izobutirát (emulgeálószer)
    * E445 fagyanták glicerin-észterei (emulgeálószer)
    * E450 difoszfátok (i) dinátrium-difoszfát (ii) trinátrium-difoszfát (iii) tetranátrium-difoszfát (iv) dikálium-difoszfát (v) tetrakálium-difoszfát (vi) kalcium-dihidrogén-difoszfát (emulgeálószer)
    * E451 trifoszfátok (i) pentanátrium-trifoszfát (ii) pentakálium-trifoszfát (emulgeálószer)
    * E452 polifoszfátok (i) nátrium-polifoszfátok (ii) kálium-polifoszfátok (iii) nátrium-kalcium-polifoszfátok (iv) kalcium-polifoszfát (v) ammónium-polifoszfát (emulgeálószer)
    * E459 béta-ciklodextrin (emulgeálószer)
    * E460 cellulóz (i) mikrokristályos cellulóz (ii) porított cellulóz (emulgeálószer)
    * E461 metilcellulóz (emulgeálószer)
    * E462 etilcellulóz (emulgeálószer)
    * E463 hidroxipropil-cellulóz (emulgeálószer)
    * E464 hidroxipropil-metilcellulóz (emulgeálószer)
    * E465 etil-metil-cellulóz (emulgeálószer)
    * E466 karboximetil-cellulóz, nátrium-karboximetil-cellulóz (emulgeálószer)
    * E468 keresztkötött nátriumkarboximetil-cellulóz(emulgeálószer)
    * E469 enzim által hidrolizált karboximetilcellulóz(emulgeálószer)
    * E470a zsírsavak nátrium, kálium és kálcium sói (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [ÁE lehetséges]
    * E470b zsírsavak magnézium sói (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [ÁE lehetséges]
    * E471 zsírsavak mono- és digliceridjei (gliceryl-monosztearát, gliceryl-disztearát) (emulgeálószer) [LGM] [ÁE lehetséges]
    * E472a zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
    * E472b zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E472c zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E472d zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E472e zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E472f zsírsavak mono- és digliceridjeinek kevert ecet- és borkősav-észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E473 zsírsavak szacharóz-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
    * E474 szacharogliceridek (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E475 zsírsavak poliglicerin-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
    * E476 poliglicerin-poliricinoleát (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
    * E477 zsírsavak propán-1, 2-diol és propilén-glikol-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
    * E478 tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E479b hőoxidált szójababolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (emulgeálószer) [LGM] [ÁE lehetséges]
    * E481 nátrium-sztearoil-2-laktilát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E482 kalcium-sztearoil-2-laktilát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E483 sztearil-tartarát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E491 szorbitán-sztearát (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
    * E492 szorbitán-trisztearát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E493 szorbitán-laurát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E494 szorbitán-oleát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
    * E495 szorbitán-palmitát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]

E500–E599


    * E500 nátrium-karbonátok (i) nátrium-karbonát (ii) nátrium-hidrogénkarbonát (iii) nátrium-szeszkvikarbonát (i és ii keveréke) (savanyúságot szabályozó anyag) [Raising Agent]
    * E501 kálium-karbonátok (i) kálium-karbonát (ii) kálium-hidrogénkarbonát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E503 ammónium-karbonátok (i) ammónium-karbonát (ii) ammónium-bikarbonát (ammónium-hidrogén-karbonát) (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E504 magnézium-karbonátok (i) magnézium-karbonát (ii) magnézium-bikarbonát (magnézium-hidrogén-karbonát) (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
    * E507 sósav (hidrogén-klorid) [Étkezési sav]
    * E508 kálium-klorid (zselésítő anyag) [Seasoning]
    * E509 kalcium-klorid [Sequestrant] [Szilárdító anyag]
    * E510 ammónium-klorid, ammónia oldat (savanyúságot szabályozó anyag) [Improving agent]
    * E511 magnézium-klorid [Szilárdító anyag]
    * E512 ónklorid (antioxidáns)
    * E513 kénsav [Étkezési sav]
    * E514 nátrium-szulfátok (i) nátrium-szulfát (ii) nátrium-biszulfát (nátrium-hidrogén-szulfát) (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E515 kálium-szulfátok (i) kálium-szulfát (ii) kálium-biszulfát (kálium-hidrogén-szulfát) [Seasoning]
    * E516 kalcium-szulfát [Sequestrant] [Improving agent] [Szilárdító anyag]
    * E517 ammónium-szulfát [Improving agent]
    * E518 magnézium-szulfát (epsom sók) (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
    * E519 réz(II)-szulfát (tartósítószer)
    * E520 alumínium-szulfát [Szilárdító anyag]
    * E521 alumínium-nátrium-szulfát [Szilárdító anyag]
    * E522 alumínium-kálium-szulfát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E523 alumínium-ammónium-szulfát (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E524 nátrium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E525 kálium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E526 kalcium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
    * E527 ammónium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E528 magnézium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E529 kalcium-oxid (savanyúságot szabályozó anyag) [Improving agent]
    * E530 magnézium-oxid (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
    * E535 nátrium-ferrocianid (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
    * E536 kálium-ferrocianid (csomósodást gátló anyag)
    * E538 kalcium-ferrocianid (csomósodást gátló anyag)
    * E540 dikalcium-difoszfát (savanyúságot szabályozó anyag) (emulgeálószer)
    * E541 nátrium-alumínium-foszfát, savas (emulgeálószer)
    * E542 csontfoszfát (csomósodást gátló anyag) [ÁE]
    * E543 kalcium-nátrium-polifoszfát
    * E544 kalcium-polifoszfát (emulgeálószer)
    * E545 ammónium-polifoszfát (emulgeálószer)
    * E550 nátrium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
    * E551 szilícium-dioxid (Silica) (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag)
    * E552 kalcium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
    * E553a (i) magnézium-szilikát (ii) magnézium-triszilikát (csomósodást gátló anyag)
    * E553b talkum (csomósodást gátló anyag) [LAR]
    * E554 nátrium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
    * E555 kálium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
    * E556 kalcium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
    * E558 bentonit (csomósodást gátló anyag)
    * E559 alumínium-szilikát (Kaolin) (csomósodást gátló anyag)
    * E560 kálium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
    * E570 sztearinsav (Fatty acid) (csomósodást gátló anyag) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
    * E572 magnézium-sztearát, kalcium-sztearát (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
    * E574 glukoninsav (savanyúságot szabályozó anyag)
    * E575 glukono-delta-lakton (savanyúságot szabályozó anyag) [Sequestrant]
    * E576 nátrium-glukonát [Sequestrant]
    * E577 kálium-glukonát [Sequestrant]
    * E578 kalcium-glukonát [Szilárdító anyag]
    * E579 vas-glukonát (színanyag)
    * E585 vas-laktát (színanyag) [ÁE lehetséges]

E600–E699

    * E620 glutaminsav (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
    * E621 nátrium-glutamát (MSG) (ízfokozó) [possible reaction] [LGM]
    * E622 kálium-glutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
    * E623 kalcium-diglutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
    * E624 ammónium-glutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
    * E625 magnézium-diglutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
    * E626 guanilsav (ízfokozó)
    * E627 dinátrium-guanilát, nátrium-guanilát (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
    * E628 dikálium-guanilát (ízfokozó)
    * E629 kalcium-guanilát (ízfokozó)
    * E630 inozinsav (ízfokozó)
    * E631 dinátrium-inozinát (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
    * E632 dikálium-inozinát (ízfokozó)
    * E633 kalcium-inozinát (ízfokozó)
    * E634 kalcium-5'-ribonukleotidok (ízfokozó)
    * E635 dinátrium-5'-ribonukleotidok (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
    * E636 maltol (ízfokozó)
    * E637 etil-maltol (ízfokozó)
    * E640 glicin és nátrium-sója (ízfokozó) [ÁE lehetséges]

E900–E999

    * E900 dimetil-polisziloxán (csomósodást gátló anyag)
    * E901 méhviasz, sárga és fehér (fényezőanyag) [ÁE]
    * E902 kandelilla viasz (fényezőanyag) [LAR]
    * E903 karnauba viasz (fényezőanyag) [LAR]
    * E904 sellak (fényezőanyag) [ÁE]
    * E905 paraffin (fényezőanyag)
    * E905a ásványi olaj (csomósodást gátló anyag)
    * E905b petrolátum (vazelin)
    * E905c mikrokristályos viasz (fényezőanyag)
    * E906 benzoe viasz
    * E907 kristályos viasz (fényezőanyag)
    * E908 arrosviasz
    * E910 L-cisztein [ÁE]
    * E912 montánsav észterek
    * E913 lanolin, birkagyapjú zsír (fényezőanyag) [ÁE]
    * E914 oxidált polietilénviasz (fényezőanyag)
    * E915 kolofán-észter (fényezőanyag)
    * E916 kalcium-jodát
    * E917 kálium-jodát
    * E920 L-cisztein [térfogatnövelő] [ÁE]
    * E921 L-cisztein nátrium- és káliumsói, hidrokloridjai [térfogatnövelő] [ÁE]
    * E922 kálium-perszulfát
    * E923 ammónium-perszulfát
    * E924 kálium-bromid [Improving agent]
    * E925 klór (tartósítószer)
    * E926 klórdioxid (tartósítószer)
    * E927 azo-formamid
    * E927b karbamid [térfogatnövelő]
    * E928 benzoil-peroxid [Improving agent]
    * E930 kalcium-peroxid
    * E938 argon (csomagológáz)
    * E939 hélium (csomagológáz)
    * E940 diklór-difluor-metán (Freon-12) (csomagológáz) (ritkán használt)
    * E941 nitrogén (csomagológáz)
    * E942 dinitrogén-oxid (csomagológáz)
    * E943a bután (hajtóanyag)
    * E943b izobután (hajtóanyag)
    * E944 propán (hajtóanyag)
    * E948 oxigén (csomagológáz)
    * E949 hidrogén
    * E950 aceszulfám K (édesítőszer)
    * E951 aszpartám (édesítőszer)
    * E952 ciklaminsav és ciklamátok (nátrium- és kalciumsó)
    * E953 izomalt [Édesítőszer]
    * E954 szacharin valamint nátrium-, kálium- és kalciumsói (édesítőszer)
    * E955 szukralóz (Splenda, Altern)
    * E957 taumatin (édesítőszer) (ízfokozó)
    * E959 neoheszperidin dc (édesítőszer) (ízfokozó)
    * E965 maltit és maltitszirup (édesítőszer) (stabilizálószer)
    * E966 laktit (édesítőszer) [ÁE]
    * E967 xilit (édesítőszer)
    * E999 quillaja kivonat

E1000–E1999

    * E1103 invertáz (stabilizálószer)
    * E1105 lizozim (tartósítószer)
    * E1200 polidextróz (stabilizálószer) [Thickening agent] [Humectant] [Carrier]
    * E1201 polivinilpirrolidon (stabilizálószer)
    * E1202 polivinilpolipirrolidon [Carrier] (stabilizálószer)
    * E1400 dextrin (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1401 módosított keményítő (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1402 bázikusan módosított keményítő (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1403 fehéritett keményítő (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1404 oxidált keményítő (emulgeálószer) [Thickening agent]
    * E1410 monokeményítő-foszfát (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1412 dikeményítő-foszfát (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1413 foszfatált dikeményítő-foszfát (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1414 acetilált dikeményítő-foszfát (emulgeálószer) [Thickening agent]
    * E1420 acetilált keményítő, mono keményítő acetát (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1421 acetilált keményítő, mono keményítő acetát (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1422 acetilált dikeményítő adipát (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1430 dikeményítő-glicerin (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1440 hidroxi-propil-keményítő (emulgeálószer) [Thickening agent]
    * E1441 hidroxi-propil-dikeményítő-glicerin (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1442 hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1450 keményítő-nátriumoctenil-szukcinát (emulgeálószer) (stabilizálószer) [Thickening agent]
    * E1451 acetilált oxidált keményítő (emulgeálószer) [Thickening agent]
    * E1505 trietil-citrát [Foam Stabilizálószer]
    * E1510 etanon
    * E1518 gliceril-triacetát vagy triacetin [Humectant]
    * E1520 propilén-glikol [Humectant]

Rövidítések

    * LAR – Lehetséges allergiás reakció
    * GM – Genetikailag módosított
    * ÁE – Állati eredet
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2014 MEGJELENT! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2014
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Hogyan segít a Hold a fogyásban? Így!
Hogyan változtathatsz önmagadon gyorsan?


konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu
taczevi.blog.kulinarisvilag.hu
hzias.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.