Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mi az édes omlett? Crepes? Palacsinta? Nem!

2011. január 12., szerda
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Az édes omlettet általában reggelire, vagy desszertként szokás tálalni. Ez az étel főként tojásból készül, hasonló a crepeshez, vagy a palacsintához, viszont általában nagyon vékony tésztájáról ismert, s gyümölccsel töltik meg, majd a tetejére cukrot szórnak, vagy sziruppal öntik le már a sütés folyamán.

Az omlett francia étel és a XIV. századra tehető az eredete. Tojásból készül, melyet tejjel kevernek össze és olajban sütnek ki serpenyőben. Tradicionálisan az omlettet félhold alakban hajtották össze, vagy cigaretta formára csavarták fel. A reggeli omlettet sokszor sajttal, húsokkal, vagy zöldségekkel töltik. Minden reggeli menü szokásos része és egyébként meglehetősen laktató is.

Az édes omlettek sokkal inkább tendálnak a crepes, vagy a palacsinta felé, bár nincs bennük liszt, vagy más méretnövelő adalék, mint pl. sütőpor. Néhány recept egy kis cukrot is előír a keverék elkészítéséhez. Ezt az ételt mindenesetre kevesebben készítik manapság, mint a crepest, holott sokkal kevésbé időigényes, mint az utóbbi, melyet ugyebár egy éjszakára pihentetni kell elkészítés előtt. Ez a variáns akkor is jó ötlet lehet, ha éppen nincs liszted otthon, vagy szénhidrát diétán vagy!

Az édes omletthez verj fel 3 tojást és egy tojásfehérjét, - ez utóbbi segít, hogy még könnyedebb legyen a tészta. Azután adj hozzá egy kis adag tejet, vajat, vagy tejszínt végül pedig egy tk. vaníliáscukrot! A serpenyőben melegítsd addig a vajat, vagy az olajat, míg a belecsöppentett víz nem pattan vissza! Öntsd egy szedőkanállal elegendő omlettet a serpenyőbe, hogy teljesen befedje annak alját és mozgasd úgy az edényt, hogy egyenletesen eloszlasd a tésztát! A kezdőknek érdemes több olajat tenni először a serpenyőbe, nehogy odaégjen! A siker kulcsa, hogy sosem szabad pánikba esni!


Ha az édes omlett mindkét oldalán átsült, csúsztasd ki a serpenyőből egy tányérra!

A tradicionális töltelékben citromlé, porcukor és narancs van, de nyugodtan válaszd ki szabadon a te variánsodat! Nagyon finom pl. a banánnal és juharsziruppal, tejszínhabbal töltött variáns.

Ha szeretnéd, hogy a töltelék is meleg legyen, add azokat még a serpenyőben a tésztához, majd hajtsd ketté egy lapát segítségével, hogy hamarabb átsüljön a gyümölcs! Mivel a tészta meglehetősen vékony, ezért sokkal tempósabban haladsz majd, mint a tradicionális omlett esetében. Ha több édes omlettet készítesz, melegítsd fel a sütőt és tartsd ott a kész omletteket a tálalásig! Az édes omlettek klassz alacsony szénhidráttartalmú helyettesei a crepesnek, vagy a palacsintának. A tojás pedig mindenesetre a protein egyik kiváló forrása!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.