Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Édeskömény

2008. április 14., hétfő
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Foeniculum vulgare

Népies neve: bécsi kapor, főnigli, nagy kömény vagy római kapor

édesköményAz édeskömény a Földközi-tenger mentén honos fűszer- és gyógynövény, amit már a rómaiak is használták, ma már pedig az egész világon ismerik.

Az édeskömények rengeteg fajtája van, de a három legismertebb a közönséges édeskömény, a római édeskömény és a gumós olasz édeskömény.

Magja kellemes, ánizsra emlékeztető illatú, édeskés, egy kis csípős hatással. Készíthetünk belőle főzeléket, levest, párolt körítést, rakott és töltött ételeket. Húsleveshez is kiváló, akárcsak más zöldségekkel együtt.

Elterjedt likőr- és élelmiszeripari fűszer is. Levesek, szószok, főzelékek, halételek fűszerezésére, kenyér, zsemle, teasütemények ízesítésére is használják.

Köhögéscsillapító, köptető, nyálkaoldó, étvágy és emésztésserkentő, görcsoldó, tejszaporító, szélhajtó (csecsemőknél) és vizelethajtó hatása miatt fogyasztják. Gyomor- és bélgörcsök esetén a legjobb erjedés- és puffadás gátló, gyakran adják együtt hashajtókkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket, továbbá alkalmas a rendszertelen menstruáció kezelésére, külsőleg torokgyulladás esetén (toroköblögetésre), zsíros bőr kezelésére, szembetegségeknél borogatásként, puffadás és gyomorgörcs esetén bedörzsölő szerként alkalmazható.

Édeskömény tea: 1 teáskanálnyi magot 15 percig főzzünk 2 dl vízben, majd hagyjuk lehűlni, utána szűrjük le, és ízesítés nélkül fogyasszuk.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.