Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Elképesztő tippek sóra - ne edd, hanem használd!

2010. szeptember 16., csütörtök
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Sokan azt gondolják, hogy a sót csak ételízesítésre, vagy főzéshez lehet használni, pedig nem így van. A só már nagyszüleink idején is ismert háztartási szer volt, mellyel ellenőrizték a tojás frissességét, szagtalanítottak, vagy akár kivilágosították a kárpitot is.

Természetesen vitathatatlan, hogy évezredek óta, mint a főzés egyik alapvető hozzávalója ismert az egész világon. Kevesen tudják például azt, hogy nagy becsnek számított a rómaiak korában és a katonák számos esetben sót kaptak fizetségül szolgálataikért, sőt a halászok sóval tartósították a kihalászott zsákmányokat is, míg partot értek. Akárhogy is, a Sókutató Intézet szerint mintegy 14000 felhasználási módja létezik ennek az ízesítőnek, mi viszont csak néhányat ragadtunk ki a sokoldalú funkciói közül.

- Ha tojást főzöl, tegyél sót a vízbe, hogy héja ne repedjen meg főzés közben és utána könnyebben elváljon a tojástól!

- Ha meg akarod tudni, hogy a tojás friss-e, tegyél sót egy bögre vízbe és, ha a tojás elsüllyed, akkor még jó!

- A tejszínhab keményebb lesz, ha teszel hozzá egy csipetnyi sót is!

- A felvágott alma nem barnul meg, ha egy csipet sóval elkevert citromlével kened be!

- Ha a vágódeszkád elszíneződött, mosd meg mosószeres vízzel, majd áztasd ezután egy időre sós vízbe is!

- A spenót, vagy bármely zöld leveles növény sokkal könnyebben megtisztítható, ha sós vízbe áztatod először!

- A konyharuhát legalább 5 percre áztasd sós vízbe, miután a mosógépben is kimosnád, hogy minden rajta lévő baktérium elpusztuljon!

- A cipőket szagtalaníthatod, ha egy kis sót hintesz beléjük 3-4 naponta egy kis időre!

- Ha a művirágaid piszkosnak tűnnek, tedd őket egy sóval teli zacskóba és rázd össze jól! Csodás tisztulást fogsz tapasztalni.

- A vágott virág tovább friss marad, ha egy csipet sót teszel a váza vizébe!

- Túl sok a gyom a kertedben? Hints rájuk sót és gyorsan el fognak tűnni!

- A poharakban lévő kávé- és teanyomokat egy kis sóval való dörzsöléssel könnyedén eltüntetheted!

 -A réztárgyak szebben ragyognak, ha sóval bedörzsölöd és hagyod egy kicsit pihenni rajta, majd ecetes ronggyal megtisztítod!

- A lefolyó kidugul, ha forró sós vizet öntesz bele!

- A sóval könnyebb a hólapátolás és az ablakokon összegyűlt jégvirágok eltüntetése is!

- Ha a szőnyeged kifakult, tegyél egy vödör vízbe 4-5 ek. sót, majd jól dörzsöld be vele a szőnyeget!

- A hangyák eltűnnek, ha sót szórsz a tanyájukra!

- Ha fáj a torkod, gargalizálj sós vízzel!

- A vízkő sóval bedörzsölve könnyebben eltűnik a csapokról!

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.