Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Fahéj

2008. április 7., hétfő
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Cinnamomum verum

Népies neve: ceyloni fahéj, cinnet, cinnamomi

FahéjA fahéj Kína és Vietnám déli részén, valamint Ceylonban honos növény.

A magyar írásos emlékek már 1400 környékén is megemlítik, mint remek fűszert és dísznövényt.

Igen illatos fűszer, édeskés enyhén csípős és fanyar ízzel. Gyömbérrel, köménnyel, szegfűszeggel, vaníliával, kurkumával, valamint szerecsendióval is jól kombinálható.

A fahéjat vagy vágott darabokban vagy őrölve árusítják. Darabolt formájában befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, sütemények, fagylaltok, parfék, forralt bor és egyéb italok készítéséhez használják. Őrölt fahéjjal pedig mézeskalácsot, almás lepényt, réteseket, piskótatésztákat, fánkot, rizses, tejes és tojásos ételeket ízesítenek.

A fahéj gyógynövényként is igen ismert. Gyógyhatásai hasmenés, emésztési zavar, böfögés, hányás, és puffadásellen, de savlekötő, étvágyjavító, gyomorerősítő, antibiotikus tulajdonsága is van. A nemi hormonokat pedig, enyhén izgatja, veszélyes álmosító hatás nélkül.

Fahéj tea: Fél liter vízhez 10-15 gramm, édesítsük mézzel, és mindezt a három főétkezés után javasolt fogyasztani.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.