Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Fekélyes kávék vagy kávéokozta fekélyek?

Arabica-t a szkeptikusoknak - Fekélytől fél a magyar kávéfogyasztó

2009. június 1., hétfő
Szerző: Caffé Perté

Bár a közelmúltban több nemzetközi kutatás is igazolta a rendszeres kávéfogyasztás pozitív hatásait, a hazai lakosság mégis szkeptikus a „feketét” illetően. A kávét mellőzők háromnegyede tart a koffeinmérgezéstől vagy a savképződéstől – derül ki a Caffé Perté friss felméréséből.

Tudományos kutatások igazolták, hogy napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkenti a száj-, a garat- vagy a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, csakúgy, mint a bél-, a petefészek- vagy a bőrrákét. A közelmúltban kiderült az is, hogy a rendszeres kávéfogyasztás és a halálozás fordítottan arányos egymással. A kávé véd a cukorbetegség ellen, csökkenti a stroke és az infarktus előfordulásának vagy az epekő kialakulásának esélyét.

Bár a hazai lakosság háromnegyede (74%) kortyol naponta a fekete nedűből, a magyarok még mindig szkeptikusak – derül ki a Caffé Perté friss felméréséből. A nem kávézók nagyarányban (75 %) jelölték meg a mellőzés okának a kávé egészségtelen voltát, és a kávéfogyasztók zöme sem iszik a „biztonság kedvéért” napi 2 és fél feketénél többet. Legjellemzőbb félelmek között a túlzott savképződés (fekély), a kézremegés, a szívdobogás (szívritmus-zavar) és a magas vérnyomás szerepelt.

Egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffeinmennyiség 300 mg, azaz napi három eszpresszó kávét nyugodtan el lehet fogyasztani – mondta el a Caffé Perté ügyvezetője. Persze nem mindegy, milyet iszunk – tette hozzá Boda Andrea. Általános tévhit, hogy a hosszú kávéban kevesebb koffein van. Legtöbbször éppen fordított a helyzet, az elkészítés módjától függően akár 180-200 mg koffein is lehet benne, míg egy 100% arabica szemekből készült eszpresszóban csupán 50-70 mg van. A kávé erős íze és koffeintartalma között sincs összefüggés: a kávé zamata nem a koffeintől erős, ugyanígy a gyengébb ízű kávékban nem kevesebb a koffein mennyisége. Sőt, sokkal több lehet bennük, mert készítésükkor hosszabb ideig forrázzák át a kávéőrleményt.

Alacsonyabb sav- és koffeintartalma miatt az ínyencek mellett a szkeptikusoknak is inkább az arabica kávé fogyasztását ajánljuk, mint az áruházi kínálat döntő többségét kitevő robusta-t – mondta az ügyvezető. Boda Andrea hozzátette, a hazai lakosság mindössze 7 százaléka issza rendszeresen az arabica kávéfajtát, a fogyasztók több mint harmadát pedig sajnos egyáltalán nem érdekli, miből van a feketéje.

***

A Caffé Pertéről:   

A Caffé Perté Kereskedelmi Kft. 1996 óta van jelen a magyar piacon az azonos nevű, 1974 óta működő itáliai cég leányvállalataként. Kávépörkölő üzemük 2002 második felében, Budaörsön nyílt meg, és a legmodernebb technológiával, egyedi olasz családi receptek alapján állítja elõ a hazai piacon forgalomba hozott ötféle kávéját. Tevékenységük elsősorban vendéglátóipari egységekre fókuszál, melyek részére ipari kávégépeket, illetve a kávézás egyéb kellékeit is forgalmazzák.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.