Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Minek az előjele lehet az indokolatlan fogyás?

2012. január 24., kedd
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

Egy friss kutatásból az derült ki, hogy az Alzheimer-kór korai jeleit mutató betegek nagyobb valószínűséggel alultápláltak, mint azok, akik nem szenvednek a demencia ezen típusában.

„A fogyás a betegség folyamatának előrehaladását jelenítheti meg” – állítja Eric Vidoni, a Neurology legutóbbi számában közzétett tanulmány szerzője. „Ez újabb bizonyítékot jelenthet arra, hogy az Alzheimer-kór az egész testre kiterjedő, szisztematikus változásokat eredményez … és alátámasztja azt az elképzelést is, hogy az Alzheimerhez kapcsolódó elváltozások feltűnés nélkül következhetnek be, vagyis a preklinikai szakaszban.”

A kutatás eredményei nagy jelentőséggel bírhatnak a diagnózis, a megelőzés és a kezelés tekintetében, de az előrelépésekre valószínűleg még éveket, sőt talán évtizedeket kell még várni.

„Ha valakinek hosszú ideje csökken a testsúlya vagy testtömeg-indexe, ennek ismerete segítheti a diagnózis folyamatát” – állítja Vidoni, a Kansasi Egyetem Alzheimer Kutatóközpontjának munkatársa. Jelenleg azonban még túl korai lenne kijelenteni, hogy a testfelépítés része a diagnosztikus eszköztárnak. „Amennyiben a fogyás része a betegség folyamatának, ez arra utalhat, hogy e diszfunkció megelőzése csökkentheti az Alzheimer előrehaladását” – tette hozzá Ian Murray, a Texas A&M Orvostudományi Egyetem neurológusa. „Természetesen ez egyelőre csak találgatás.”

A korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy azok az emberek, akik középkorukban vagy fiatalabb korukban túlsúlyosak, az Alzheimer-kór magasabb kockázatának vannak kitéve. Azokban viszont, akik idősebb korukban túlsúlyosak, alacsonyabb az Alzheimer-kór kockázata. Ez az úgynevezett „elhízás paradoxon”.

Vidoni és munkatársai az új kutatás során PET (pozitron emissziós tomográfia) képalkotóval vizsgálták 506 személy agyát, és az agyi-gerincvelői folyadékban elemezték az Alzheimer-kór jelzőit. Az Alzheimer jeleit mutató alanyok nagyobb valószínűséggel rendelkeztek alacsonyabb testtömeg-indexszel, mint azok, akik nem mutatták a betegség korai jeleit. A jelenség pontos okát egyelőre nem tudják, de több elméletet is megfogalmaztak. Az egyik az, hogy az Alzheimer folyamata hatást gyakorol a hippokampuszra, arra az agyi területre, amely az anyagcserében és az étvágy szabályozásában vesz részt. A másik felvetés szerint gyulladásos folyamatok válthatják ki a testtömeg csökkenését és a kognitív változásokat is.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.