Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Francia konyha és gasztronómia

2008. március 11., kedd
Szerző: Kulináris Világ

Azt, hogy a franciák imádják a finom ételeket, azt már valószínűleg mindenki hallotta. Franciaországban ez a szenvedély az ízek iránt teljesen hétköznapi dolog.

A kisebb regionális eltérések ellenére, a francia konyhára egységesen jellemező a zöldségek nagy mennyiségű használata. Burgonya, zöldbab, mindenféle hagyma, spenót, különféle káposzták, paradicsom, padlizsán, zeller- előételek, főételek és köretek alapját képzik. Éppen ezért csakis friss zöldségekkel dolgoznak, és erre nagyon odafigyelnek.

Összehasonlítva a többi európai konyhával a franciák kevesebb tejterméket használnak ételeikhez. Kivételt csak a sajtok képeznek, melyek világszerte híresek, és legalább 500 féle sajtot készítenek. Sőt, ez a szám akár több is lehet, hiszen minden kis francia faluban van egy saját titkos sajt recept.

Francia asztalok jellegzetességei az omlettek és a szuflék, amiket általában sajttal, sonkával vagy gombával ízesítenek.

Első fogásként többnyire krémleveseket esznek, a legkedveltebb pedig a póréhagyma krémleves. Híres levesük még a bouillabaisse névre keresztelt sűrű halászlé.

A francia szakácsok mindenféle húst felhasználnak a sertéstől a bárányig. Gyakran készítenek halból és tenger gyümölcseiből is ételeket: osztrigák, kagylók, languszták.

Természetesen a leghíresebb ételük az osztriga, ami igazi delikátesznek számít.

Meg kell azt is említeni, hogy a szószok feltalálását is a franciákhoz kötik. A mai napig nem tud senki versenybe szállni velük a szószok elkészítésében, és az új receptek kitalálásában.

De az édesség készítésben is verhetetlenek- a clafouties meggyes sütemény, a tarte tatin nyitott gyümölcsös torta, és az utánozhatatlan krém-brulée.

Az italok közül a franciák a gyümölcsleveket és az ásványvizet részesítik előnyben. Az alkoholos italok közül elterjedt a konyak, az abszint és a calvados. Tehát a tévhitek ellenére, igen is képesek napi bor adag nélkül élni, legalább is a nagyvárosokban biztos.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.