Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A francia karácsonyi fatörzs

2010. február 5., péntek
Forrás: Megjelent az Erdélyi Naplóban, 2004-ben

Csokoládés vagy gesztenyés vajkrémes rolád, amelyre műanyag fűrészt vagy emberfigurákat tesznek, vagy különleges formába öntött, egzotikus illatú sütemény...

A “karácsonyi fatörzs” születése után több mint 100 évvel is elmaradhatatlan a franciák ünnepi asztaláról.

Abban mindenki egyetért, hogy a nevét egy régi karácsonyi szokásról kapta, amikor a kandallóba tettek egy fadarabot, amely az este folyamán szép lassan elégett – megalkotója körül már annál több a vita.

S. G. Sender és Marcel Derrien cukrászok, A francia cukrászat története szerzői szerint a párizsi Antoine Charabot találta ki 1874-ben a karácsonyi fatörzset. Ezek szerint az idén már 130 éves lenne. Maguelonne Toussaint-Samat, A sütemények és nyalánkságok szép és ínycsiklandó története című mű összeállítója viszont Pierre Lacamnak, “a boldog békeidők leghíresebb cukrászának” adja a pálmát, aki 1898-ban adta ki a Cukrászsütemények és fagylaltok emlékeztetőjét. És vannak más változatok is: egyesek a párizsi, mások a lyoni születési helyet tartják hitelesnek, az időpont 1830 és a XIX. század vége között ingadozik.

Kezdetben a karácsonyi fatörzs faszínű, csokoládéval, kávé- vagy gesztenyekrémmel bevont sütemény volt, amelyre villával rajzoltak erezetet. Roládformájával és töltési technikájával felszeleteléskor szintén a fatörzs belsejére emlékeztetett. A tetejét műanyag fenyőfák és fűrészek díszítették. Ilyen volt a divatos párizsi cukrász, Pierre Hermé első készítménye, aki egy régi elzászi hagyományt folytatott. Később azonban a divat változásával és a kalóriák elleni harccal sokat változott és könnyebb lett a sütemény: kihagyták például tésztájából az alkoholt, a gesztenyét gyümölcsökre váltották. Elmaradtak a kis figurák, a formák egyszerűbbek és játékosabbak lettek.

Jean-Paul Hévin 2004-es fatörzseit az 1970 körüli popdivat színeibe öltöztette, továbbá csokoládé- és aranygolyókat tett rájuk. Lenotre Nathalie Rykielhez, a Sonia Rykel cég művészeti igazgatójához fordult, hogy fatörzséből szájat formázzon: élénkvörös, érzéki szájat fekete csokoládéhabon.

Vajon szabad-e a cukrásznak teljesen felrúgni a hagyományokat? Jean-Paul Hévin szerint, mivel a karácsony mindenekelőtt családi ünnep, olyan süteményt kell alkotni, amely a lehető legtöbb embernek tetszik, és ezért nem szabad túl messzire menni a kísérletezésben. Hermé úgy véli, hogy meg kell teremteni az egyensúlyt “a kreatív és a megnyugtató között”. Ő az egyszerű külső és az étvágygerjesztő tartalom híve, tekintettel arra, hogy a karácsonyi időszak 2-3 hete alatt legalább 3000-et kell készítenie belőle. A belsejét azonban rendesen megbolondítja: a juzu ázsiai gyümölccsel vagy pedig illatos narancszselével keveri a fekete csokoládét. A szintén párizsi Laurent Duchene-nél viszont a fatörzs fehér lesz, tölteléke pedig maracuja vagy eperkrém.

Bár egyre nagyobb a gyümölcsös torták iránti igény, a franciák még mindig ragaszkodnak a hagyományokhoz: a csokoládés fatörzs jelenleg is az eladott csemege 50 százalékát teszi ki.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.