Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hogyan együnk fügekaktuszt?

2011. február 2., szerda
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

A csípős fügekaktusz már évezredek óta stabil alapját képezi a mexikói és a közép-amerikai étkezésnek. Az USA néhány részén igen nagy népszerűségnek örvend ez a csemege, egzotikus, gourmet jellege miatt, s persze azért is, mivel igen egészséges.

A fügekaktusznak kétféle típusa létezik: az egyik a kaktusz, melyet zöldségként kezelnek, illetve a füge, mely gyümölcsként ismert. Dél-nyugat Amerikában vadon nő ez a növény egészen Dél-Amerikán keresztül, Kanadáig. Ha van szerencsénk, itthon is hozzájuthatunk, de nem gyakori. Én a Vámház körúti piac egyik standján leltem rá nemrég.

Nopales, avagy a zöldség készítése

Hozzávalók
a csípős zöldség része a növénynek
a csípős füge
só, bors és ízlés szerint más fűszerek

Előkészületek


Válassz olyan fügekaktuszt, mely világos zöld és kemény! A legideálisabb időszak a vásárlásra tavasz, mikor a termés még kicsi, friss és ízletes! A nagyobb fügekaktuszok öregebbek is, így rágósak és nem annyira finomak. Az elkészítéshez szükséged lesz egy vastag gumikesztyűre! Válaszd le a héjat a termésről, - a legjobb, ha vágod, ez sokkal egyszerűbb, mint a hámozás, ráadásul ez megtartja a kaktusz palánta egészséges állagát is! Ne vedd le a kesztyűt, míg a növényt meg nem tisztítottad minden tüskétől és héjtól, mivel vannak kicsi, alig látható tüskék, melyeket nagyon nehéz eltávolítani a bőrünk alól! Mosd meg ezután a termést hideg vízzel és távolíts el minden megmaradt héjat! Vágd ketté, szeleteld apró darabokra a termést, majd főzd meg őket! Akár grillezni is lehet a fügekaktuszt más zöldség- és gyümölcsfélékkel együtt!

- A Nopales, avagy a zöldség készítésekor előfordulhat, hogy újra át kell főznöd az egész egyveleget, főleg, ha vastagok a szeletek, vagy idősebb a növény.

- A mexikóiak egy réz érmét is együtt főznek az étellel, hogy még hígabb legyen a leve!

- A főtt zöldségeket mosd meg hideg vízzel és tálald egy paradicsomból, hagymából készült salátával sós, citromleves és balzsamecetes dresszinggel leöntve!

- Ha grillezed a nopalest, nyugodtan forgasd meg borsos-sós-fűszeres bundában, vagy keverd grillezett gombával például!

- A főtt nopalest levesekhez is adhatod, vagy akár omlettként, esetleg önmagában is elfogyaszthatod!

- Egy népszerű mexikói étel a "nopalitos en salsa verde", ahol a nopalest először megfőzik, majd újrafőzik egy zöld paradicsomokból készült szószban, melyet hagymával, fokhagymával, illetve egy extra szósszal (jalapeño chiles) kevernek el és tortilla, vagy taco társaságában kínálnak.


A fügekaktusz, avagy a gyümölcs készítése

Előkészületek

- A narancsos-piros, vagy lilás héjú fügekaktuszt tartják a legédesebbnek, viszont a fehér bőrűek a legnépszerűbbek Mexikóban.

- A boltban vásárolt példányok általában mentesek mindenfajta tüskétől és olykor akár puszta kézzel is előkészíthetőek. Viszont a korábban említett láthatatlan tüskék nagyon idegesítők tudnak lenni, vagyis ajánlott mindig legalább egy vékony kesztyűt viselni az előkészítés során!

- A választás során jó, ha tudod, hogy nem minden fügekaktusz válik valóban ehetővé, vagy fog ízleni!

- Távolítsd el a tüskéket! Ehhez helyezd a gyümölcsöt egy hideg vízzel teli tálba, - a megmaradt tüskéket, melyeket a víz nem vitt le, a hámozás során távolíthatod el! A gyümölcsöt papír törlőkendőkkel dörzsöld meg!

- A vastag bőrt vágd le a gyümölcsről a két végén, - ez egy kis gyakorlatot igényel, míg ráérzel, mennyi bőrt is érdemes lekanyarintanod!

- Vágd fel apró szeletekre a gyümölcsöt és tálald sorbet-en, fagylalttal, borral, vagy akár lekvárral!

- A magok ehetőek, de nem szabad rájuk harapni, - mert igen kemények! Van, aki a levesekbe is tesz a magokból, mely alapízt kölcsönöz a gyümölcsleveseknek.

Tippek

- A főtt zöldségek íze leginkább a babéhoz hasonítható, viszont sose főzd túl!

- Általában 10-20 cm-es fügekaktuszokat vehetünk a piacokon.

- A fügekaktuszt nemcsak Mexikóban és az Egyesült Államokban, hanem a mediterrán országokban, illetve Európában is szívesen fogyasztják. Olaszországban egy hideg vizes tálba szokás rakni, Máltán pedig szokás fogyasztás előtt néhány órával lehűteni a gyümölcsöt.

- A fügekaktusz íze hasonló a kiwiéhez, de nem annyira savas.

- A legtöbb tüskét egy ronggyal való dörzsölés során tudjuk eltávolítani, - korábban az indiánok a homokos talajt használták a smirglizéshez.

- A kesztyű használata valóban minden esetben ajánlott, mivel nem minden tüske szúr, - némelyik befúródik a bőr alá és csak később jelentkezik a szúró érzés!

- A szabadtéren való grillezés során a tüskék is lepörkölődnek.

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.