Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A gomba antioxidáns hatása

2010. augusztus 6., péntek
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

A növények közül már sokról bebizonyosodott, hogy kiváló forrásai az antioxidánsoknak. Egy amerikai kutatócsoport szerint a listára néhány gombafaj is feliratkozhat.

Az antioxidánsok a szervezetben különböző hatásokra keletkező káros hatású szabadgyököket semlegesítik. A szabadgyökök szerepet játszhatnak például daganatok vagy szívbetegség kialakulásában. Korábbi kutatások igazolták, hogy a répa, brokkoli vagy a bab igen gazdag antioxidánsokban, és azok, akik ilyen alkotóelemekben gazdag táplálékot fogyasztanak, kevésbé betegszenek meg. Az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem kutató szerint a portobello és a crimini nevű gombafajok is a védő hatású élelmiszerek közé sorolhatók. A portobello (nagy barnakalapos csiperke) ízletes gomba, akkora, mint egy zsemle, kiválóan grillezhető, süthető. A crimini a portobello kisebb változata.

A kutatók két antioxidáns, a polifenol és ergotionin szintjét vizsgálták meg a gombákban. Elemezték a két faj peroxi - szabadgyök fogó képességét, ami 9,7 mikromol / grammnak bizonyult a portobello és 9,5 mikromol / grammnak a crimini esetében. (a répa értéke 5, a brokkolié 12; minél magasabb az érték, annál nagyobb az antioxdiáns hatás). "Természetesen nem kell innentől fogva csakis antioxidánsban gazdag növényeket enni. Azonban ha megfelelő mennyiségű ilyen zöldséget vagy gombát illesztünk be az étrendünkbe, már megfelelő mennyiséget vittünk be" - mondja Dr. N. Joy Dubost, a kutatás vezetője.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.