Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A gombamérgezés tünetei - különleges segélyhívószámokkal!

Gombamérgezés - mely gomba mérgező, melyik nem?

2010. július 28., szerda
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

A gombák általában késő tavasztól kora őszig teremnek nagy mennyiségben, mikor még meleg az idő, de ugyanakkor kissé párás is. Fontos, hogy a gombarajongók jól kiismerjék magukat az egyes fajták közt, nehogy mérgező példányok landoljanak a kosarukban, majd a tányérjukon is!

Légyölő galóca, nagy döggomba, tintaszagú csiperke... néhány gomba bizony veszélyesnek tűnő nevet visel. Azonban azt, hogy a gomba valóban mérgező-e, nem lehet csupán a név alapján kikövetkeztetni! A Közép-Európában honos mintegy 5000 gombatípus közül mindössze kb. 150 mérgező. Közülük egyesek kisebb tüneteket, mások erős szédülést, émelygést, hányást és hasmenést okoznak, vannak azonban olyanok is, melyekkel akár az életünket is kockára tesszük. Különösen veszélyes tény, hogy a legtöbb tünet csak a fogyasztás után jóval később lép fel. A legveszélyesebb gombáknál a megbetegedés akár több napig is eltarthat. A méreg ekkor már a vérben kering és a gyomormosás sem segít!

Tippek a gombaszedéshez:


- Csak olyan gombát szedj, amit biztosan ismersz és felismersz!

- Sose szedj gombát légmentesen zárható tartóba, inkább csak kosárba és azután helyezd őket hűvös helyre, mivel azok másképp hajlamosak a gyors romlásra és a baktériumszaporodás miatt ételmérgezést is okozhatnak! A gombát ezért mindig frissen készítsd el!

- A piacokon jellemzően találhatók szakemberek is, - hivatásos gombászok - ha nem vagy biztos a dolgodban, mutasd meg nekik, amit szedtél, mielőtt hazaindulnál megenni!

- A nyers gombák nagyobb mértékben mérgezőek! A mérgező gombákat viszont a főzés sem sterilizálja!

- A gombás ételek nehezen emészthetőek, ezért, ha lehet kockázd fel őket jól főzés előtt! Az emésztési problémák ugyanolyan vészesek lehetnek akárcsak egy mérgezés!

Különösen veszélyes gombák

Gyilkos galóca
Amanita phalloides

A legtöbb halálos gombamérgezésért felelős egyed, mely kellemes dióillattal csábít. Már egy kóstolás is elég lehet egy alapos mérgezéshez!

Fehér galóca
Amanita virosa


Épp annyira mérgező, mint a gyilkos galóca.

Légyölő galóca
Erősen mérgező fajta, a tünetek már a fogyasztás során fellépnek.

Gombamérgezés és a tünetei

- nyomás a gyomorban
- szédülés, émelygés
- hányás
- hasmenés
- izzadás
- hasfájás

Az első evést követően a tünetek csak 24 órával az elfogyasztás után jelentkeznek, majd két nap után alábbhagynak, aztán a harmadik napon még nagyobb vehemenciával támadnak. Ekkora a méreg már egyes szerveket is megbetegített, különösen a májat. A gyilkos galóca leblokkolja az anyagcserét és mivel a máj épphogy a gyors anyagcseréjéről híres, ezért a méreg először azt támadja meg. Ha gyors kezelés alá vetik a beteget, az esetek 80%-ban van esély a túlélésre. A többi gombánál a tünetekre már az étkezés közben figyelmesek lehetünk.

Mérgezés - mit tegyek?


Először is létezik egy általános segélyhívó szám: 112, illetve a mentők száma: 104. Fontos, hogy gyorsan felismerd a helyzet komolyságát, próbáld meg a beteg állapotát felmérni - tájékozódás, állapotfelmérés! Hívd a segélyvonalakat az alábbi 24 órás gombamérgezés esetén használatos sürgősségi telefonszámok valamelyikét:

(06-30) 22-11-373

(06-30) 22-11-374.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.