Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Az Andrássy-gulyás és az Andrássy-szelet története

Híres emberek, híres ételek sorozat

2010. november 23., kedd
Szerző: Horváth Dezső
Forrás: Kulináris Világ

Andrássy Gyula gróf (1823-1891) politikus, miniszterelnök eleinte Széchenyi lelkes híve volt, de 1847-ben Zemplén vármegye országgyűlési követe lett és Kossuthoz csatlakozott.

Részt vett a pákozdi és a schwechti ütközetben, a tavaszi hadjáratban Görgey segédtisztje. A világosi fegyverletétel után Párizsban majd Londonban élt, 1851-ben távollétében halálra ítélték. 1858-ban hazatért és Deák Ferenc köréhez csatlakozott. Közreműködött a kiegyezés létrejöttében, 1867-től 1871 novemberéig miniszterelnök és honvédelmi miniszter volt, azután a Monarchia külügyminisztere lett. 1879-ben lemondott, visszavonult a politikától. Egyik őse Andrássy István kuruc tábornok volt II. Rákóczi Ferenc alatt, ó építette a betléri kastélyt és az ó nevéhez főződik a lőcsei fehér asszony regéje, amennyiben az ő kedvese, egy lőcsei híres szépség lopta volna el a várfalon lévő titkos ajtó kulcsát és bocsátotta be a labancokat a városba.

Az Andrássy-gulyás hozzávalói 6 személyre: 1 kg. kockára vágott marhalábszár vagy lapocka, 10 dkg zsír, 7 dkg apróra vágott vöröshagyma, 2-3 dkg édes fűszerpaprika, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, majoránna, köménymag, 1 kiskanál piros arany paprikakrém, 1-1 paradicsom és paprika, vagy 3-4 evőkanál lecsó. A kockára vágott marhahúst a hagymával addig pirítjuk, amíg a hús körös-körül ki nem fehéredik, a hagyma pedig aranysárga lesz. Meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, majoránnát, köménymagot, a paprikát és paradicsomot, majd felengedjük vízzel, megsózzuk. Puhára főzzük, tejfölt adhatunk hozzá és galuskát is lehet belefőzni.

Az Andrássy – szelet hozzávalói: 400 gr. vaj, 350 gr. kristálycukor, 150 gr. mogyoró, vaníliás cukor, víz, szögletes ostyalap, csokoládé bevonóanyag. A vajat kissé megolvasztjuk és habosra keverjük. A cukrot 1,5 d. vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a kikevert vajhoz adjuk, kevés vaníliás cukorral ízesítjük. A mogyorót folyamatos keverés mellett világos barnára pirítjuk, a magbélhártyától megtisztítjuk, és kétharmadát finomra darálva az alapkrémhez adjuk, majd az egészet habosra keverjük. Az ostyalapokat vastagon megtöltjük a krémmel és néhány órán át préseljük. Ezt követően a tetejét csokoládéval vonjuk be, és a megmaradt, gorombára darabolt pörkölt mogyoróval megszórjuk.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.