Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Híres emberek, híres ételek: miért Esterhazy a rostélyos?

Íme a valódi recept!

2010. november 5., péntek
Szerző: Horváth Dezső
Forrás: Kulináris Világ

A gasztronómia kultúrtörténetének művelői kedvenc témájuknak tekintik a híres emberekhez kötődő, vagy róluk elnevezett ételek felkutatását. Az esetek többségében azonos eredményre jutottak, több étel vagy ital esetében viszont megoszlanak a vélemények. Ilyen az „Esterházy – rostélyos” története is.

A család vagyonának és hatalmának megalapozója Esterházy Miklós gróf (1582-1645) volt. A Habsburgok híveként vagyonát királyi adományokkal is növelte, 1625-ben a soproni országgyűlés nádorrá választotta. II. Ferdinánd emelte grófi rangra, aki Fraknó várát ajándékozta neki. Egyes források a család egyik leghíresebb tagjának, Esterházy Miklósnak (1765-1833) tulajdonítják a rostélyos elnevezését, aki részt vett II. József török háborújában és később a magyar nemesi testőrség kapitánya lett. Bőkezű pártfogója volt a művészeteknek, az általa 1794-ben alapított kismartoni zenekar élén Haydn állt, és az ő megrendelésére komponálta Beethoven a C-dúr misét. Híres képtárát az állam 1871-ben megvásárolta, ami a később létesített Szépművészeti Múzeumé lett. Más források Esterházy Miklós József (1714-1790) hercegre testálják az étel elnevezését, aki szintén katonai és diplomáciai pályán tevékenykedett. Az ő nevéhez fűződik a fertődi kastély építése, ahol német színtársulatot, operatársulatot és bábszínházat tartott fenn. Haydn harminc éven keresztül (1760-1790) volt udvarának karmestere és komponistája. Az 1764-69 között épült kastélyt a kortársak magyar Versailles-nek nevezték. Érdekesség, hogy Gundel Károly 1934-ben megjelent „Kis magyar szakácskönyv”-ében szerepel az étel, az eredete viszont nem. A szakácskönyv átdolgozott kiadását fiai – Ferenc és Imre – jelentették meg ötven évvel később, és abban Esterházy Pál Antal (1786-1866) nevéhez kötik az ételt, aki minden idők legnagyobb magyar földbirtokosa volt, minisztere a Batthyány-kormánynak és tagja a Magyar Tudományos Akadémiának.

Ezek után lehet tehát választani, a recept forrása viszont egyértelmű – ez a könyvritkaságnak számító Gundel – szakácskönyvből (1934) való.

Hozzávalók: 6 db rostélyos (20-24 dekás súlyban), 10 dkg vaj, 15 dkg zsír, 6 dkg liszt, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, 25 dkb zellergumó 20 dkg hagyma, 1 dkg paprika, 2 dkg törött bors, 1 dkg egész bors, ½ liter tejföl vagy tejszín, 2 dkg capribogyó, ½ citrom.

Elkészítése: A rostélyosokat kalapáljuk ki, sózzuk és borsozzuk meg, süssük át őket mindkét oldalukon erős tűzön, forró zsírban. Tisztítsuk meg a zöldségfélét, vágjuk őket vékony metéltre, adjuk hozzá a paprikát és egész borsot és pirítsuk meg ezeket abban a zsírban, amelyben a húst átsütöttük. Ha a zöldség kissé megpirult, hígítsuk fel 2 deciliter vízzel vagy húslevessel, helyezzük a rostélyosokat egy lábasba, és szűrjük rájuk a levet, amelyben lassú tűz mellett, fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhult. Ekkor vegyük ki a húst a levéből és a lébe adjuk bele a tejfelt vagy tejszínt – amelybe kevés lisztet keverünk – a vajat, a caprit és a metéltre vágott zöldségfélét és egy meghámozott citrom felét, melyet egész vékonyan felszeleteltünk, forraljuk fel, öntsük a tálra helyezett húsra s adjunk melléje galuskát, tarhonyát, metéltet vagy rizst.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.