Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A 10 leghízlalóbb gyorsétel! Csupa zsír és kalória! Inkább ne edd meg!

2009. július 24., péntek
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Ki mondta, hogy gyorskaját csak házon kívül lehet enni? Ki ne ismerné a pillanatot, mikor az egész napi fáradtságtól hazatérvén semmi másra nem vágyunk, mint bekapni gyorsan néhány falatot, aztán elnyúlni a szófán?

Ilyenkor egészséges életmód ide vagy oda, senki nem áll neki spárgakrémlevest főzni.

Nézzük a tényeket visszafelé!
   
10. Ananászos szendvics


Nagyon finom, mikor a toast kenyéren elolvad a sonka-ananász-sajt triója, viszont egyetlen szelet ebből az élvezetből felér 15 g zsírral, - lehet, hogy még egyszer át kéne gondolnod ezt az "egyszerű" vacsorát?

Tudtad?
A Hawaii toast az '50-es években került be a köztudatba, mégpedig Clemens Wilmenrod TV-showja által. A recept igen egyszerű: némi toastkenyeret megkenünk vajjal, ráteszünk egy kis sonkát, a tetejére sajtot, majd jöhet a konzervananász és szépen betoljuk a sütőbe. A sajt legtöbbször a legzsírosabb ebben a történetben, mivel eleve 9 g zsírtartalma van, a vaj további 4 g-t képvisel.

9. Hot-Dog

A "forró kutya" mindenhol kapható, akkor a legtutibb, ha keveredik benne a mustár és a ketchup egyvelege és megcifrázzák még némi savanyú uborkával is, nem igaz?

Tudtad?
1895 óta létezik Amerikában a Hot Dog elnevezés, melynek különleges aromát adhat a jó fajta frankfurti virslin kívül még némi pirított hagyma is. A Hot Dog mindenesetre mintegy 17 g zsírt tartalmaz adagonként.

8. Pommes Frites

A szalmakrumpli fedőnév alatt is szereplő, általános közkedveltségnek örvendő étel a gyorsétkezdék egyik legfőbb bevételi forrása. Ugyanakkor az életünket megkönnyítendő, kaphatóak már a félkész sültkrumplik is. Ergo: otthon is bűnözhetünk!

Tudtad?
150 g sült krumpli általában 435 kalóriával és 19 g zsírral dicsekedhet. Ha hozzáadunk még némi ketchupot, vagy majonézt, máris elérhetjük az bűvös 500 kalória feletti határt. Mindenesetre, ha már sehogy sem tudsz ellenállni, legalább ne a fritőzt használd, hanem inkább a sütőt. Az utóbbihoz ugyanis kevesebb zsír kell és kisebb lesz a finomság acrylamid tartalma is, mely a rákos megbetegedések egyik serkentője.

7. Croissant

Ha nem is rendelkezel francia felmenőkkel, de bizonyára te sem tudsz ellenállni a francia péksütemények királyának, a croissantnak. Mindegy, hogy a pékségben, vagy a benzinkúton veszed, egy kis sonkával és sajttal igazi lakoma!

Tudtad?
Egy aprócskának tűnő sonkás-sajtos croissant kb. 23 g zsírt rejt magában. Ennek a mennyiségnek a 2/3-t csakis a croissantnak köszönheted. Meglepő, nem igaz? Egy croissant olyan pirinyónak tűnik és egyáltalán nem laksz jól tőle. Nem is csoda! A benne lévő cukor- és zsírtartalom csupán üres kalóriákat visz a szervezetbe. Lehet, hogy mégiscsak meg kéne próbálnod azt a magvas kenyeret?

6. Bécsi virsli

Bár a bécsi virsli eredete nem teljesen tisztázott, az tény, hogy német ajkú szomszédainknál örvend a legnagyobb népszerűségek.

Tudtad?
A virsli általában disznó-, vagy marhahúsból készül. A vita sajnos még mindig élénk arról, hogy a bécsi virsli nem egyszerűen csak a frankfurti virsli leszármazottja-e. Mindenesetre mindkét város verseng a feltalálói érdemért, hisz a virsli igazi világhíresség. Viszont kevésbé szívderítő hír, hogy egy pár virsli 27 g zsírral ajándékozza meg szervezetünket.

5. Sült csirke

MMMMhhhh, finom ropogós pipihusi, némi bőrrel a tetején. Rossz választás! Épp a bőre miatt olyan nagy a zsírtartalma!

Tudtad?
A grillcsirkének a bőre alatt-és felett is zsír van. Egy fél csirke mintegy 33 g zsírral bír, bőr nélkül máris megszabadulsz 8 g felesleges zsírtól. Viszont azért, hogy a hús ne legyen száraz, kenegesd meg némi ketchuppal inkább. Az még mindig kevesebb kalóriát jelent majd! Ja és ha sportolsz, ne felejtsd el, hogy az egészséges fél csirke húsában 70 g proteint találsz!

4. Currys kolbász

Igazi ínyenc finomság, amire szerencsére azért nem minden nap ragadtatod el magadat.

Tudtad?
A currys kolbász idén ünnepli az 50. évfordulóját, eredete Berlinbe vezethető vissza, Herta Heuwer kis büféjéhez. A '80-as évekig igazi diadalmenetet tudhatott magáének és a felmérések azt mutatják, hogy még ma is megállja a helyét a pizza, a dőner és a hamburger mellett is. Mindenesetre listánkon a 4. helyen szerepel. Egy adagnyi belőle ketchuppal 35 g zsírt juttat a szervezetünkbe.

3. Dőner kebab

Finom, azt meg kell hagyni, viszont nem árt tudni, hogy a rengeteg saláta ellenére sem éppen karcsúsító étel!

Tudtad?
A dőnert alapvetően Törökországgal hozzák összefüggésbe, azonban maga a lapos kenyér éppenhogy Berlinből származik. 1971 nyarán, Mahmut Aygünnek jutott az eszébe, hogy a különlegesnek számító kenyeret dőnerhússal és joghurtszósszal töltse meg. Törökországban tradicionálisan ehhez még hozzáadnak némi salátát és különböző szószokat is. A hús azonban totális zsírbombává varázsolja egykettőre az egészséges rágcsálnivalót. Válaszd inkább a vegetáriánus variánsát és megspórolsz 36 g zsírt magadnak!

2. Sült kolbász

Annyira szeretik a férfiak, mint a sült krumplit és a burgonyasalátát, viszont kérdés, hogy mennyire szeretjük majd mi őket, ha megeszik a kolbászt!

Tudtad?
Tény, hogy egy kolbász 37 g zsírt tartalmaz. Az is tény, hogy nagyon finom tud lenni, különösen a borjúhúsból készült variánsa, főleg, ha még hozzáadunk egy kis ketchupot vagy mustárt is! Viszont a németek rajongása már olyan magasra hágott, hogy 2006-ban Thüringiában megnyitották az első kolbászmúzeumot is.

1. Az abszolút nyertes: Gyros

Igazi görög étel, mely nemcsak úgy magában az igazi, hanem, ha társul hozzá némi sült krumpli és tzatziki is!

Tudtad?
Egy gyros tányér mintegy 50 g zsírral számolhat. A tradicionális grillhez csakis disznóhúst használnak. A tzatziki a maga joghurtból, fokhagymából és savanyú uborkából készült egyvelegével csak 2 g zsírral dicsekedhet 100 g elfogyasztása után is. Az igazi zsíradag a húsban és a szalmakrumpliban rejlik. Aki ügyel az alakjára, annak 40 g zsírnál nem szabadna naponta elfogyasztania, vagyis a gyrost érdemes a különleges alkalmakra tartogatni!

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.