Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Holland konyha és gasztronómia

2008. március 11., kedd
Szerző: Kulináris Világ

A holland háziasszonyok nem igazán szeretnek sok időt tölteni a konyhában, ám mégis gondosan ügyelnek arra, hogy minden általuk felszolgált étel finom legyen és igyekeznek minél különlegesebben kombinálni őket.

Ugyanakkor elég sok közös vonás mutatkozik az indonéz és a holland receptek közt, amit a közös történelmi múlt magyaráz.

A holland konyhaművészet alapja a hal és minden tengeri herkentyű: hering, tengeri angolna, osztriga, tőkehal, kagyló. A statisztikák szerint évente 10 kg kagylóhús jut egy lakosra.

Főétkezéseknél általában füstölt halat tálalnak olvasztott vajjal és főtt krumplival. A sült halas ételeket pedig nagy mennyiségű salátával eszik. Igen elterjedt étel még a sertészsírban sült heringfilé karikára vágott hagymával, zöldbabbal vagy sütőben párolt zöldséggel és főtt krumplival, és mindezt megöntözik olvasztott vajjal és petrezselyemmel.

A hollandok nemzeti ételének tartják a „hotspot”-ot, ami csíkokra vágott, sütőben párolt marhahús, köretként pedig, zöldség pürét tálalnak, ami répából, hagymából és krumpliból készül. Kedvenceik közé tartozik még a krokett, ami náluk hússal és sajttal töltött gombócot jelent.

Szívesen esznek leveseket is, amik között a püré és krémlevesek is megtalálhatóak. Leves specialitásuk a borsó leves és a vörös spanyolbab leves.

Igen népszerűek még a kis sós péksütemények, amit többnyire sajttal, sonkával és vajjal készítenek.

A hollandok sajtjai messze földön híresek, és az igazi sajt rajongók egyből felismerik az eredeti holland recept alapján készült sajtokat. Ám maguk a hollandok nem esznek túl sok sajtot, legfeljebb reggelire vagy uzsonnára.

Emellett igen édesszájúak, például a vajas kenyeret is csokoládé öntettel dobják fel (Hagelslag). Népszerűek a fánkok, a palacsinták, rengetegféle csokoládéjuk és marcipánjuk van.

Az alkoholos italok közül a vodkát és a sört szeretik, hétköznapokon pedig kávét és teát isznak.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.