Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hungarikum: Kecskeméti barackpálinka

2008. május 4., vasárnap
Forrás: hungary.com

A gyümölcspálinka főzése csaknem mindenütt hasonló folyamat. Az érett, magas cukor- és íztartalmú gyümölcsöket kádakba gyűjtik és zúzzák. (Kellemes aromaanyagú, zúzott vagy sértetlen magot is adhatnak hozzá változó mennyiségben.)

A gyümölcsben lévő cukor nemes gombák segítségével alkohollá alakul. A lepárlás megőrzi az alapanyag ízeit, a párlómesterek dolga, hogy csak a legkedvezőbbek maradjanak meg.

A kecskeméti barackpálinka alapanyaga a kajszibarack, amely ízharmóniáját a talaj, a napfény és a termelési kultúra hármasától nyeri. A város környéke a szél mozgatta, nagy kiterjedésű homokvidék és a homokos löszfelszín találkozásának zónája. A homok, amely vályogos, szikes és kötött is lehet, itt laza és ragyogó "aranyhomok". Könnyen idomul az ember termelő igényeihez és gazdagabban fizet a megmunkálásért. A homok azonban gyenge hőtároló, nappal sok meleget sugároz a gyümölcsre, éjszakára azonban jobban lehűl.

A kajszi a homok aranyragyogásától, a magas napfényes óráktól és a hűvös éjszakáktól nyeri utánozhatatlan zamatanyagát. Kritikus időszak azonban az e tájékon május közepi "fagyos-szentek", amikor könnyen elfagy a termés. Van, hogy tízezer, van, hogy csupán ezer tonna terem belőle. Sokak szerint a bőven termő évek, mások szerint a Zwack Unicum Rt. által kifejlesztett technológia teremtette meg a finom, barack aromájú hungarikumot. Tény, hogy itt, az aranyhomokon terem csak olyan gyümölcs, amely a "napfénypárlat" minden aromáját át tudja adni. Itt alakult ki az a hagyományos érlelési eljárás, amely a zamatokat meg is őrzi. "Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum" - mondta róla az angol király, VIII. Edward


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.