Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Indiai konyha és gasztronómia

2008. október 6., hétfő
Szerző: Kulináris Világ

Az indiai konyha szinte kizárólag növényi alapanyagokat használ - rizs, kukorica, borsó, lencse és más babféléket, valamint őrölt lisztből készült kenyérféleségeket, illetve sok zöldséget.

India lakosságának nagy része vegetáriánus, kivéve a muzulmánokat. Ők bárányhúst, kecskét és szárnyasokat esznek. Az egész országban szigorú törvénybe van rögzítve, hogy tilos marhahúst enni. Viszont előnyben részesítik a halból (inkább édesvízi) készült ételeket és ugyancsak az osztrigát, a kagylót és kalmárt.

Jellemző az indiai konyhára, hogy sok paprikát és fokhagymát tesznek ételeikbe. Igen népszerű fűszerkeverékük a curry, amivel önteteiket is ízesítik, - azonban fontos tudni, hogy ezt Indiában nem így hívják, hanem: maszala. De használnak még az öntetekhez: fokhagymát, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért, diót, mentát, mustárt, majonézt, kaprot, sáfrányt, hagymát, paradicsomot. Léteznek más csípős szószok is, amiket például, gyümölcsökből készítenek.

Fontos helyet foglal el az étkezésükben a gyümölcs: helyi különlegességek és az egyszerűbbek, mint alma és sárgabarack.

Az indiaiak népszerű itala a tea, amihez meleg tejet isznak. Ezt külön pohárban szolgálnak fel. De szeretik még a kávét, a limonádét, és a kandzsin nevű italt, ami kovászolt répa levéből és mustármagból készül.

Az ételeket nagy kerek réz vagy rozsdamentes acél tálcán szolgálják fel. A tálcára kis fémből készült edénykéket helyeznek. Az edénykék szélén van az étel, a közepén pedig az elmaradhatatlan rizs.

Indiában ebédhez nem szokás alkoholos italt felszolgálni, általában vizet isznak fém pohárkákból. Minden étkezésnél az asztalon elengedhetetlenül van egy kosárnyi gyümölcs és fűszerek.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.