Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hogy állíthatja meg egy étel Velence süllyedését?

2010. március 16., kedd
Forrás: Kulináris Világ

Már számtalan elképesztő ötlet látott napvilágot a süllyedő Velence megmentésére. A napokban egy kutatócsoport az "intelligens salátaöntet" elnevezésű anyag zsírsavakból felépülő protosejtekre bízná ezt a feladatot.

A zsírsavak - ideális körülmények között - külső membránja mentén meglehetősen elképesztő reakciókra képesek,  kristályos szerkezetet képesek kialakítani.

Martin Hanczyc dán kémikus az elmúlt években azt vizsgálta, hogy a protosejtek mennyire jöhettek szóba az élet előfutáraként. Jelenleg Neil Spiller és Rachel Armstrong londoni építészekkel a Future Venice Projektben újfajta protosejt hasznosításán fáradozik. Ez a protosejt a tengervízben oldott szén-dioxidot alakítja mészképződményekké,  gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy a természet korallzátonyokat épít. Egy "mesterséges korallzátony" pedig jóval nagyobb területen oszthatná fel a régi, elkorhadt facölöpök által viselt jelentős terhet.

A lábazatok végleges elmerülését ez a jelenség hatékonyan megakadályozná, ha a cölöpök lennének Velence egyetlen gondja. A város mesterséges szigetei azonban leginkább azért süllyednek, mert az alattuk lévő agyagtalaj is folyamatosan süllyed, míg a tengerszint viszont emelkedik. A mesterséges en létrehozott korallzátonynak felfele kellene növekednie, hogy a várost kiemelhesse a lagúnából.

A fentiekben leírt, bevetni tervezett protosejtek érzékenyen reagálnak a fényre, ezért az előállított mészkövet sötét helyeken, az épületek alatt, résekben és repedésekben helyeznék el, kijavítva így a kimosódás okozta károkat, kalciummal megerősítve a teljesen elkorhadt facölöpöket.

Bár úgy tűnhet, hogy a protosejtek önállóan reagálnak és cselekednek, ezek azonban nem élő sejtek, nincs  DNS-ük, se sejtszervecskéik. Ezért eltér a szokásos biotechnológiai módszerektől, mint amilyen például az élőlények géntechnológiai módosítása. Ezeknél előreláthatatlan a környezetre gyakorolt hatás, míg a protosejtmódszer kizárja az efféle meglepetéseket. A protosejtek nem élnek, tehát önállóan szaporodni sem képesek.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.