Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Interjú Guy Savoy sztárséffel

2009. április 27., hétfő
Szerző: Sáfrány Zsófia riportja
Forrás: Kulináris Világ

Savoy érdeklődése már kiskorában az éttermek világa felé fordult. Egy kis francia városkában, Savoy régióban nőtt fel, ahol édesanyja egy kis kávézó tulajdonosa és vezetője volt.

23 évesen részt vehetett a Troisgros testvérek legendás éttermének, a "Roanne"-nak a csapatmunkájában. Ettől a pillanattól kezdve több étteremben feltűnt egészen 1977-ig, mikor is megalapította az első éttermét, mely többek között a Toques és Michelin-csillagot is elnyerte. Több szakácskönyvet jelentetett meg, a Legion d'Honneur medál tulajdonosa, emellett mára 5 kitűnő étterem tulajdonosa Párizsban és 2006-ban Las Vegas-ban is megnyílt az étterme. Nagy tudással ötvözte a francia konyha büszkeségeit a regionális és természetesen magas színvonalú kiszolgálással. Az étteremvezetés- úgy tűnik-, a családban marad, mivel eme utolsó étteremnek a vezetője nem más, mint a fia, Franck.

Riporter: Miért kezdett el főzni?   
G.S.: Édesanyám nagy hatással volt rám kiskoromban. Megtanította a folyamatok varázslatát, hogyan lehet a szezonális hozzávalókból valami elképesztően finomat alkotni. Anyukám segített felfedezni magamban a szenvedélyt a főzés iránt és ő inspirált arra, hogy szakács legyek. Megtanította, hogyan használjam a fűszereket és az olyan egyszerű, ám igen fontos hozzávalókat, mint a só és a bors.

R.: Melyik korábbi állása vagy tevékenysége volt önre a legnagyobb hatással?
G.S.: Anyukám után egyértelműen Pierre Troisgros-t tekintem a mentoromnak. Úgy érzem, hogy a séfként egész életünkben tanulnunk kell. Pierre-rel dolgozni nagy változást jelentett az édesanyámmal való főzéshez képest. Különböző termékeket használtunk. A legnagyobb élmény a csapatban való munka volt. Az én misszióm, hogy csapatokat hozzak létre, melyek képesek egy emberként gondolkodni. Ez az én valódi küldetésem.

R.: Mikor kezdtek apa-fia vállalkozásként együttműködni?
Franck Savoy: Kisfiú voltam, mikor már elkezdtem segíteni a konyhában mosogatni, zöldségeket hámozni. Miután nem éreztem szükségét, hogy étteremben dolgozzak, elkezdtem tanulni a szállodavezetésről. Imádom nézni, ahogy az emberek jól érzik magukat, nem is csoda, hogy hamar az étterem vezetőjeként kezdtem el a tevékenységemet. Apukám kívánságára próbáltuk meg három évvel ezelőtt  Las Vegas-ban az étterem nyitásakor, hogy teljes mértékben átvegyem az étterem irányítását. Ez az étteremnyitás volt az én valódi tréningem, mely sok mindenre megtanított, ami az éttermekkel kapcsolatos.

R.: Mi az előnye annak, hogy családi teamként dolgoznak?
G.S.: Ismerjük egymást és nagyon szoros a kapcsolat közöttünk. Közös célunk, hogy a vendégek minden kívánsága teljesüljön és valóban jól érezzék magukat.

R.: Mi a sikerük titka?
G.S.: Ezt a vendégektől lenne érdemes megkérdezni. A titok a szívben és a vérben van.
F.S.: Gyerekkoromtól kezdve szívtam magába a vendéglátás művészetét. A Las Vegas-i étterembe a párizsi éttermeink valódi spiritualitását ültettem át.

R.: Sok séf mentora volt már? Mennyire teljes a lista?
G.S.: Richard Ekkebus, Gordon Ramsay, Danien Dulas mind dolgoztak egy ideig a "Guy Savoy"-ban.

R.: Rengeteg kitüntetést kapott már, többek között a Gault Millau-Az év séfe kitüntetést és egy bejegyzést a Larousse Gastronomique könyvbe. A francia mezőgazdasági minisztérium vezetője önnek ajánlotta a Legion d'Honneur kitüntetést. Melyik érdem jelenti önnek a legtöbbet?
G.S.: A jogosítványom. (Nevet.) Ez igazi szabadságot jelentett számomra. Másrészt a 3. Michelin-csillagom, mely olyan volt számomra és a csapatomnak is, akár egy olimpiai medál.

R.: Van olyan hely, ahová szívesen utazik kulináris felfedezésekre?

G.S.: Nincs olyan ország, mely inspirálna. Csakis a pillanatnyi idő inspirál. Van egy kertem Dél-Franciaországban, ahol megtalálom az összes inspirációmat

R.: Melyik a legfontosabb konyhai eszköz az ön számára és miért?
G.S.: A kanál, amivel megkóstolom az ételt.

R.: Hogyan esett a választása Damien Dulasra, hogy a Las Vegas-i étterem vezető séfje legyen?
G.S.: A technikai tudása miatt választottam őt, mivel igazi "Savoy tudattal" rendelkezik. 4 évig volt a párizsi Savoy séfje, ezért nem kérdés, hogy szeretném, ha minél tovább maradna nálam.

R.: Mi a tanácsa más szakácsok számára?

G.S.: A legelső, amit meg kell tanulniuk, a francia klasszikusok. Ezután meg kell tanulniuk elkészíteni azokat az ételeket, amelyeket ők maguk ennének szívesen. Másrészt élvezzék az otthoni főzést!

R.: Mi a kedvenc interjú kérdése?

G.S.: "Mi a szenvedélye a konyhán kívül?" Mindenkinek van egy szenvedélye, nekem már van egy, miért kellene másik is?

R.: Melyik a kedvenc étterme?
G.S.: a "Sardegna a Tavola" Párizsban. A mangalicahúsuk egyszerűen csodálatos.

R.: Nyitott 5 éttermet Párizsban, egyet Las Vegasban. Mi a következő terve a jövőben?
G.S.: Mostanra elég ennyi projekt. A következő években újra főzni kezdek, de még nem tudom, hogy hol és mikor.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.