Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Izsóp

2008. április 8., kedd
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Hyssopus officinalis

 

Népies neve: izsópfű, kerti izsóp

IzsópA Földközi-tenger vidékén honos, Közép- és Dél-Európában így nálunk is vadon termő és termesztett fűszernövény. Manapság méltatlanul hanyagolt fűszer, pedig már az ókorban is ismerték és alkalmazták.

A X. században hazánkban a bencés kolostorok kertjeiben elterjedt növény volt, gyógyhatásai miatt.

Illata kissé kámforos, de fűszeres, íze enyhén kesernyés.

Kiváló fűszer levesek, mártások, szárnyas pástétomok, pácok, sültek, túró, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták készítésénél, de remekül illik gyümölcs- és zöldségsalátákhoz. Emellett borok és likőrök ízesítője például a török sorbet alap ízét is az izsóp adja. Virága pedig ehető, így gyakran használják díszítő elemként.

Gyógyászatban köhögéscsillapító, szélhajtó, légcsőhurut elleni, étvágyjavító, vérnyomásemelő, gyulladáscsökkentő, fogfájás csillapító, kozmetika iparban pedig izzadás gátló hatása miatt alkalmazzák.

Izsóp tea: A teáskanálnyi szárított és összevágott izsópfüvet 3 dl vízben felforraljuk, majd 10 perc után leszűrünk.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.