Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Japán konyha és gasztronómia

2008. március 13., csütörtök
Szerző: Linda

A japán konyha- művészet, ami az egyszerű ám látványos ételekről szól. A japánok arra törekednek, hogy mind a látvány, mind az íz minél tovább meg maradjon az emberben.

A nyershal elkészítése például, gyakran abban merül ki, hogy szép kis szeletekre felvágják a halat, és látványos kompozíciókban helyezik el a tányéron.

A japán konyha legjellemzőbb alapanyagai a zöldségek, a rizs és a hal (számtalan nemzeti ételt készítenek belőle), de előfordul a sertés- és a bárányhús, illetve különféle szárnyasok is. Ételeiket halzsíron vagy növényi olajon készítik.

A japánok kedvenc étele ősidők óta a rizs. Főzés közben sosem sózzák, ezért tálalásnál sós-csípős, vagy édes-csípős szószt adnak hozzá.

Az egyik legismertebb japán étel a sushi, ami nem egy konkrét étel, hanem egy gyűjtőnév. Legjellemzőbb formája egy rizskupac a tetején nyers halszelettel.

Zöldségek közül leginkább a káposztát, a retket, az uborkát, a padlizsánt, a szóját és a krumplit használják.

Elterjedt Japánban a tofu is, amit többnyire reggelire fogyasztanak. A tofu tulajdonképpen babból készült sajt, ami fehérjéből készül, melynek állaga túróra emlékeztet.

A leveseik alapját a miszo képezi. A miszo, szintén babból készül, úgy, hogy először ledarálják, majd megfőzik és élesztőt adnak hozzá, végül ezzel a masszával sűrítik leveseiket.

A főételek elkészítéséhez a japánok halat és tésztát használnak. Továbbá nagy népszerűségnek örvend a rizsből készült pite, amit rizslisztből, nyershallal készítenek, majd tengeri növénybe tekerik.

Ételeik ízesítéséhez sok szószt használnak, amiknek alapja többnyire a szója és a porcukor. Az édes- csípős szósz a legnépszerűbb, például a friss halat, sütés előtt ebbe a szószba mártogatják. Ugyanakkor különféle zöldségekhez is ezt szolgálják fel.

A zöldségek mellett sok gyümölcsöt is alkalmaznak.

Kedvenc üdítőitaluk a kori, ami zúzott jég gyümölcslével ízesítve. Hétköznapi italuk a tea, amit zöld tealevelekből készítenek.

Híres alkoholos italuk a szaké, ami rizsből készülő sörféleség, és igen magas az alkoholtartalma (18%).


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.