Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Te mit csinálsz -10 fokban éjjel 1 órakor?

Jégborszüret kicsiben és nagyban

2009. január 10., szombat
Forrás: MTI

Az évnek ebben a hideg és sötét időszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szőlőbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje.

Az egyik legnagyobb magyarországi szőlőbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedűt préseljenek belőle.

A jégborkészítés titka, hogy -5 Celsius fok alatt a víz megfagy a bogyóban, a must pedig természetes úton koncentrálódik, "beltartalmi értékeiben gazdagabb lesz", lehetőséget teremtve "egyedi ízvilágú" desszertbor készítésére - fogalmzott Iványi Emese, az egyik villányi pincészet munkatársa.
   
Akkor lehet csak szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, és a szüret időpontjában ott is marad. Ezért legjobb éjszaka kezdeni a bogyók begyűjtését. Ilyen hidegben szinte "Michelin-babának" öltözve, bányász fejlámpával fognak neki a szüretnek. 
   
A többségében olaszrizling és cabernet franc szőlő szüretelése szó szerint kesztyűs kézzel történik majd szombat éjjel 1 órakor, egyrészt a  hideg miatt, másrészt mert a fagyott bogyókkal óvatosan kell bánni. 
   
A madarak étvágyától és az időjárástól nagyban függ, hogy készülhet-e jégbor egy adott évben - mondta Ipacs Szabó István borász - tavaly például olyan meleg volt télen, hogy nem palackozhattak jégbort.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.