Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Döbbenetes kalóriakülönbségek – (bűn)tudatosabban élünk, mint 20 évvel ezelőtt?

2010. március 8., hétfő
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Nos, igen. Tudatosabban azzal kapcsolatban, hogy még többet és többet akarunk. Az utóbbi évszázadok során az ételporciók mérete, a muffinoktól egészen a szendvicsekig időről-időre egyre nagyobbra nőtt...

Sajnos az emberek nem kívánt úszógumijával egyetemben. A 70-es évek környékén az amerikaiak mintegy 47%-a szenvedett túlsúlyban. A mai szám már a 66%-ot verdesi. Az egész populáció túlsúlyosainak száma pedig megkettőződött, és mára már eléri a 30%-ot is.
De miért is növekedett meg a porciók mérete? Talán azért, mert sok étel ára jelentősen csökkent és a nagy adagok miatt mára teljesen elfelejtettük, hogyan is kéne kinéznie egy rendes tányér ételnek. A fenti összehasonlító ábrák és számok a Nemzetközi Szív-, Tüdő- és Vérintézet (NHLBI) saját adataiból származnak.

2 szelet pizza

   
  20 éve...   Most...


20 évvel ezelőtt még 500 kalóriát jelentett, ma már 850 kalóriát.
Ez a plusz 350 kalória, ha havonta ránk rakódik, 1 kiló pluszt jelent egy egész évben.

Egy csésze kávé

20 évvel ezelőtt egy tejes-cukros kávé 45 kalóriával rendelkezett, ez ma már egy nagy mokka esetében 330 kalóriát jelent.
Ha a szüleink két év évtizeddel ezelőtt egy kávét rendeltek, az éppen egy kávéscsészényi adagot jelentett. Ma már úgy érezzük, hogy nem éri meg a pénzünk azt a kávét, ha nem legalább 2-3 dl-t kapunk. Így akár már a reggeli kávénk is felér majd egy egész ebéd kalóriaadagjával.

Popcorn a moziban

   
  20 éve...   Most...

20 évvel ezelőtt 270 kalóriát, ma már 630 kalóriát takar egy jó adagnyi pattogatott kukorica.
Persze nem kéne megennünk a moziban azt a harapnivalót, de könnyebb ezt mondani, mint meg is tenni. A kutatások szerint az emberek többet fogyasztanak, ha nagy adagokat kapnak. Egy korábbi, 1996-os kutatás szerint két csoport közül azoknak ízlett jobban a kukorica, akik a nagyobb adagot kapták.

Perec

20 évvel ezelőtt 140 kalóriát, ma már 350 kalóriát takar ez a kis falatnak tűnő étel.
Mivel az adagok is megnőttek, ezért a méretről való elképzeléseink is tökéletesen eltorzultak. A mai perecek kb. 3 adagnyi kiflinek felelnek meg.

Sajtburger

 

   
  20 éve...   Most...

20 évvel ezelőtt egy sajtburger 333 kalóriát, ma már 590 kalóriát jelent.
Egy 2007-ben végzett felmérés szerint a gyorsétkezdék ma már 2-5x nagyobb méretű ételt szolgálnak fel, mint eredetileg tervezték. Sőt, ma már lehet kapni a gigantikus változatát is, melyek kalóriája már akkora, hogy nem is érdemes leírnunk, mert csak hatalmas bűntudatot keltene minden burger rajongóban.

Kóla

Az eredeti flaska 97 kalóriát tartalmazott, a mai viszont kevésbé szimpatikusan már 242 kalóriát foglal magába.
Bár meg kell hagyni, ma már sokan inkább a fémdobozos üdítőket kedvelik, melyek csak a felét tartalmazzák a kalóriáknak és a mennyiségnek is, de, ha valaki felkínálja számukra a nagyobb adagot, nem igen tiltakoznak. Sajnos a felmérések azt mutatják, minél nagyobb adagot kapnak az emberek, annál többet is esznek, isznak.

Tányérméretek

 

Nemcsak az ételadagok mérete, de a tányérok átmérője is jelentősen növekedett az utóbbi években. Sajnos az étkészlet mérete is befolyásolhatja, hogy mennyit esznek az emberek. Adj egy nagy kanalat és egy nagy kelyhet az embereknek, biztosan telepakolják majd színültig fagylalttal!

Poharak

Mint már említettük, az emberek fejében igencsak megváltozott az ár-érték és méret aránya, ezért nem csoda, hogy gyakran a legnagyobb gigapoharat választják, mivel annak az ára is kedvezőbb sokszor és, ha már ugye kaphatok többet is, akkor miért ne?


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.