Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Kapor

2008. április 14., hétfő
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Anethum graveolens

Népies neve: uborkafű, fűszerkapor

KaporA kapor Földközi-tenger vidékéről származik, már az ókori egyiptomiak is használták, de ismerték még Indiában és Ázsia délnyugati részén is. Hazánkban nem őshonos, csak a római katonák által jutott el hozzánk, de mára szinte minden konyhakertben megtalálható.

A magyar konyhában igen elterjedt a használata. Az ételbe ne főzzük bele, hanem utólag ízesítsünk. Kellemes aromája forró zsírban vagy mártásban érvényesül igazán.

Apróra vágott leveleit mártások, szószok, főzelékek, tészták, levesek, gombaételek, saláták, sajtból készült ételek, körözöttek, lepények, rákok, csiga, tyúk- és marha húsok ízesítésére használjuk.

Termését őrölt formában fel szokták használni a véres hurka ízesítéséhez. De fontos szerepe van savanyúságok eltevésénél is. Tehát ugyanúgy jól illik az édes és a sós ételekhez is.

Jó hatással van az emberi szervezetre, ugyanis gyomorerősítő, szélhajtó, vízható, epehajtó, görcsoldó, de álmatlanság és kólika esetén is remek gyógyszer, szemgyulladás esetén pedig borogatására is felhasználható.
 

Kapor tea: 1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, állni hagyjuk 15 percig, majd leszűrjük.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.