Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Nagy karácsonyi puding sztori!

avagy: hogy nassoltak elődeink...

2008. december 21., vasárnap
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

VIII. Henrik imádta, Oliver Cromwell nem tudott eleget enni belőle. Idézzük fel ezt a karácsonyi kedvencet, mely évszázadok óta töretlen sikernek örvend!

Gyümölcsös, brandys változata a karácsonyi vacsora fénypontja is egyben. Angliában mintegy 40 millió éhes pocak fog idén karácsonykor is nassolni ebből a különleges édességből. Bár ez ma már inkább csak trend, és sok a sietős háziasszony is, aki azért némileg próbál ragaszkodni a hagyományokhoz, a puding korábban királyi örömforrás volt és egyben vallási hódolat is.

A puding eredetileg egy "frumenty" nevű édességből származik, mely sok gyümölcsöt, bort és fűszert tartalmazott. A 16. században ez a sütemény aztán szép lassan olyanná formálódott, amilyennek ma ismerjük- sok tojással, zsemlemorzsával, szárított gyümölccsel. A legenda szerint VIII. Henrik kóstolta ezt a mai szájíz szerint készült finomságot először, melyet aztán a puritánok majd 100 évvel később szinte száműztek az ünnepi lakomákról. Ha Oliver Cromwell jóvoltából nem is- aki ugyanis azt írta, hogy ez az eledel nem való a nem istenfélő embereknek- azonban jó fél évszázaddal később visszatérhetett minden angol asztalára ez az édesség, mégpedig I. György lelkesedése miatt is, aki úgy nevezte a pudingot, mint " a babiloni skarlátvörös szajha találmányát." Alig 3 évszázaddal később a puding még mindig nagy örömet vitt az emberek életébe. Akkoriban még a Szentháromságnak ajánlott 25. vasárnapi ünnepen is ezt szolgálták fel.

Vannak, akik mai napig 13 hozzávalóból készítik- jelképezve Jézust és a 12 apostolt-, és vannak, akik mindent beleraknak a siker érdekében, legyen az kandírozott meggy vagy répa.
A lényeg azonban a konyhában való sürgés-forgás, amikor pánik tör ki, ha a gyerek megeszi a gyümölcsöt, vagy az apuka bejön és rálép a földön heverő tepsire. Az ilyen élmények teszik emlékezetessé a karácsonyt, még akkor is, ha a puding nem olyan tökéletesre sikerül, mint amint a boltban vennénk.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.