Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Karácsonyi menüajánlat - Gyuri bácsitól

A karácsonyi ünnepi asztal

2008. december 9., kedd
Szerző: Kelemen Tamás
Forrás: Kulináris Világ - print - 2004. december

„A karácsony a szegénynek és gazdagnak egyaránt ünnep” – ez volt a mottója annak a menüsornak, melyet Nagy György vendéglős állított össze, felelevenítve hazánk különböző tájegységeinek ünnepi hagyományait.

A karácsony az egyik legfontosabb vallási ihletésű ünnep, Jézus születésének, az örömnek, a szeretetnek ünnepe. A magyar étkezési kultúrát népünk letelepedésétől kezdve többféle hatás is érte, melyek együttesen vezettek a mai ünnepi kulináris hagyományok kialakulásához. A karácsonyi asztalra kerülő ételek, mint az ünnep maga, sok ősi szokást, hiedelmet őriznek. Régen a jellegzetes karácsonyi ételek között nem szerepelt szárnyas, csak sertéshús, illetve később a hal. A pulyka már az angolszász hatás eredményeképpen került be ünnepi étrendünkbe. A diós és a mákos bejgli sziléziai vidékről származik, de ma már a magyar karácsony elképzelhetetlen lenne nélküle.

Gyuri bácsi arra törekedett a karácsonyi ételválaszték kialakításakor, hogy elfeledett népi hagyományokat keltsen életre, hogy különböző tájegységek jellegzetes karácsonyi ételeit mutassa be, és hogy némi betekintést adjon az úri gasztronómiába is, hiszen „ a Karácsony a szegénynek és gazdagnak egyaránt ünnep.”

Somogyi füstölt szarvascomb, mézes dióval töltött sült almával

Ez a csemege a főúri, a karácsonyi grófi asztalok kedvelt előétele volt, a Hertelendi család szakácskönyve tesz említést róla. A szarvascombot hártyásan kibontva, 28 napig pácolva, fenyőmaggal és vadfűszerekkel ízesítve, majd füstölve, aztán érlelve készítették el.

Tiszaföldvári harcsagulyás csipetkével

Ez az étel a halászlé Tisza-parti változata. Ezt a harcsából készített gulyást a halászat befejeztével este főzték, mikor a harisnyaszárban szárított csipetke, egy pár szem krumplival és hagymával, paprikával rendelkezésre állt. Sokkal töményebb, tartalmasabb, mint a klasszikus halászlé. Az ételt a tiszaföldvári halászok szájhagyománya őrizte meg számunkra. 

 

 

Szabolcsi disznótoros káposzta almával

A szegényeknek is karácsony volt az ünnep, a családok a disznótort erre az időszakra időzítették. A karácsonyi káposztát a disznótoros töltelékáruval (véres-, májas hurka, kolbász) és a rendkívül zamatos szabolcsi almával cserépedényben sütötték és az éjféli mise után került az asztalra.

 

 

 

Balatonfelvidéki pulykarolád (aszaltszilvával és zöldségekkel töltve), krumplipürével és dióval

Papkeszin, Gyuri bácsi nagymamájának konyhájában Karácsony első napja ebédjének fő fogása volt ez az étel. A dión hízlalt pulyka mellét aszaltszilvával és zöldségekkel töltötték, krumplipürével és dióval, céklával tálalták.

 

 

Mákos-, diós bejgli, püspökkenyér

Ma már a karácsonyi asztal elképzelhetetlen bejgli nélkül. A desszerteket a szentendrei Surányi cukrászda biztosította.

Minden kedves olvasónknak kellemes ünnepet és jó étvágyat kívánunk.   
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.