Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Kínai konyha és gasztronómia

2008. március 11., kedd
Szerző: Kulináris Világ

Kínában az étkezések még a mai napig is szent rituálénak számítanak, és egyáltalán nem az éhség csillapításáról szólnak. Még a köszönési formájukban is erre utalnak, ugyanis a „jónapotnak” az „Evett ma már?” felel meg. Ha pedig valaki állás nélkül maradt azt mondják róla, hogy összetörte a rizses tálját.

A kínaiak a főzésnél három alapszabályt vesznek figyelembe.

Első: minden alapanyagot gondosan előkészítenek, ami körülbelül a főzési idő 1/3-át teszi ki. Például a csirkét saját kezűleg kopasztják meg, speciális csipesszel, a zöldségeket pedig alaposan és többször megmossák.

Második: a sütést nagy hőfokon és rövid ideig végzik, ami 2-4 percet jelent. Igaz ehhez speciálisan nagy lángot, és általában wokot használnak.

Harmadik: változatosan használják a szószokat és a fűszereket, ugyanis több mint 300-at ismernek. Nagyon odafigyelnek, hogy az étel színei, ízei és illatai passzoljanak.

E művészi odafigyelésnek hála - ami semely más nemezt konyhájára nem jellemző, - lesz a kínai konyha igazán különleges.

Kínában jelenleg nagyon népszerű a sertéshús, de házi szárnyasokat is fogyasztanak. A legtöbb kínai kedvence az egyben sütött kacsa, amit előzőleg csípős szószokban pácolnak.

Igen sok ételükhöz használnak tojást a legkülönfélébb formákban- hideg- és főételekhez egyaránt, gyakran konzerválják is. Sokszor esznek halból és tenger gyümölcseiből készült ételeket. Ízesítésként különféle olajos magvakat használnak, amikből szószokat is készítenek.

Köretként a lisztből készült termékeket részesítik előnyben: különféle tészták, lepények, kenyérkék és természetesen rizs. Fontos szerepet játszanak még az étkezéseikben a zöldségek: mindenféle káposzta, krumpli, hagyma, fokhagyma, paprika, gomba, bab és a bambusz- minden formában. A zöldségeket gyakran savanyítják, marinálják vagy besózzák, és ezeket előételként fogyasztják.

Leginkább zöld teát fogyasztanak, és ezzel zárják minden étkezésüket.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.